دود سفید در آسمان کابل

به گزارش مجله لیست پیوند، هفت ماه پس از جدال سخت میان مدعیان کرسی ریاست جمهوری افغانستان، خاتمه دود سفید از دودکش کاخ نشینان ارگ و سپیدار در کابل به آسمان برخاست.

دود سفید در آسمان کابل

اشرف غنی و عبدالله عبدالله که از پی انتخابات ریاست جمهوری مهرماه گذشته، خود را پیروز انتخابات خوانده و مراسم سوگند ریاست جمهوری برپا کردند، حالا توافق کرده اند که قدرت را با شکل و ترتیبی تازه میان خود تقسیم کنند؛ تا بعد چه پیش آید. در هرم قدرت رسمی افغانستان توافق ایجاد شده و این شاید، اندکی از دلهره مردم این کشور درباره آینده نامعلوم بکاهد اما نه به تمامی.

پیروزمندان نتیجه انتخابات مهرماه گذشته با تکیه بر یک میلیون و پانصد هزار رأی خوانده شده از صندوق های آراء شاید تا مدتی از شدت جدال هایشان بکاهند و خود را مهیای گفت وگوهای سخت و پر ابهامی کنند که قرار است طالبان طرف آنان باشد. عبدالله عبدالله پذیرفته است با نشستن بر کرسی ریاست شورای ملی صلح و در اختیار داشتن 50 درصد اعضای کابینه از ادعای کرسی ریاست جمهوری چشم پوشی کند. ژنرال دوستم هم با دریافت درجه مارشالی سهم خود را از کیک قدرت دریافت کرده است.

ضلع سوم قدرت برای اشرف غنی باقی مانده است؛ یعنی کرسی ریاست جمهوری با قدرت تقسیم شده در کابینه. در این میان دو نکته حائز تأمل است: نخست، شمار اندک مشارکت کنندگان در انتخابات ریاست جمهوری در مهرماه گذشته که مدعیان پیروزی در آن را دچار بحران مشروعیت کرده است. از میان ده میلیون واجدان رأی دادن در انتخابات گذشته تنها یک میلیون و پانصد هزار نفر پای صندوق های رأی حضور یافتند. دعوای غنی و عبدالله در ماه های اخیر به ویژه از بهمن ماه گذشته تا به امروز بر سر نتیجه شمارش آرا و تقسیم آن میان مدعیان بوده است. کمیته انتخابات، اشرف غنی را برنده خواند و عبدالله، برگزار کنندگان و شمارش گران را به تقلب متهم کرد. حالا عبدالله با چشم پوشی از ادعای خود، موافقت کرده است که یک پای اصلی توافق انتخاباتی باشد. اشرف غنی نیز که پیش ازاین برای سازش در هرم قدرت، چهل درصد کابینه را به رقیب خود پیشنهاد داده بود با واگذاری پنجاه درصد وزیران به رقیب خود موافقت کرده است. دو طرف از سقف مطالبات خود کاستند تا به توافق نزدیک شوند. این توافق بیش از آنکه مربوط به اراده رقیبان برای توافق باشد، ناشی از تهدید مشترکی است که از سو طالبان متوجه آینده و کیان نظام سیاسی افغانستان و بالتبع آن هریک از جناح های حاکم در این نظام است.

دوم؛ مردم افغانستان؛ چه آنان که پای صندوق های رأی حضور یافتند و چه اکثریتی که به هر دلیل در انتخابات مشارکت نکردند، تنها ناظران منفعل و کم تأثیر در این توافق با نتیجه برد برد برای همه طرف های مدعی هستند. ممکن است توافق غنی ـ عبدالله تا حدودی از شدت تنش در فضای عمومی این کشور بکاهد اما دستمایه ای خواهد بود برای طالبان تا در گفت وگوهای آینده خود با دولت و کمیته مذاکره کننده به رهبری عبدالله، مشروعیت آن را به چالش بخواند. طالبان از روزنخست با اصالت و مشروعیت نظام سیاسی افغانستان و انتخابات سر مخالفت داشته و کم شماری رأی دهندگان در آن را بهانه ای برای به رسمیت نشناختن اراده دولت کرده است.

توافق غنی ـ عبدالله محصول رایزنی های پشت پرده ای است که می کوشد بستر لازم را برای بازگشت آرامش در نظام سیاسی افغانستان ایجاد کند. این آرامش اگرچه شرط لازم برای تقویت مذاکره کنندگان دولت رسمی افغانستان با طالبان خواهد بود اما منافع آن برای مردم این کشور در کوتاه و بلند مدت روشن نیست. گفت و گو با طالبان به عنوان تهدید کننده اصلی ثبات و صلح در افغانستان، یک سطح از مسائل جاری در این کشور است.

سطح دیگر، لزوم اصلاح فوری در عملکرد نظام سیاسی برای پاسخ به مطالباتی است که مردم را در سال های اخیر دچار سرخوردگی کرده است. سرخوردگی مردم در انتخابات مهرماه گذشته به روشنی بازتاب یافت. توافق تازه در هرم قدرت افغانستان باید کارآمدی خود را در پاسخ به مطالباتی نشان دهد که ثبات، امنیت، سلامت و رشد اقتصادی را به این کشور خسته از جنگ ارمغان دهد. در این صورت بستر لازم و کافی برای گفت وگوی مقتدرانه با طالبان فراهم خواهد شد.

منتشر شده در روزنامه ابتکار | سه شنبه 30 اردیبهشت 99

منبع: خبرآنلاین
انتشار: 11 مرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: lalink.ir شناسه مطلب: 416

به "دود سفید در آسمان کابل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دود سفید در آسمان کابل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید