کدام رژیم غذایی در جلوگیری از سرطان پروستات موثر است؟
به گزارش مجله لیست پیوند، غذا های غنی از ریزمغذی های خاص همراه با میوه ها و سبزیجات رنگارنگ ممکن است از سرطان پروستات جلوگیری نموده و اثرات مخرب پرتودرمانی را به حداقل برسانند.
دانشمندان دانشگاه استرالیای جنوبی نشان دادند که بیماران مبتلا به سرطان پروستات بیشتر در معرض سطوح پایین سلنیوم، لوتئین، لیکوپن، آلفاکاروتن و بتاکاروتن در خون هستند.
محققان دریافتند، مردانی که سطوح پایینی از این ریزمغذی ها را دارند دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. در مقابل، سطوح بالای آهن، گوگرد و کلسیم در خون این خطر را دو برابر می نماید که نتیجه رژیم غذایی غربی است که کمبود غذا های گیاهی و سرشار از گوشت دارد.
نزدیک به 50 درصد از بیماران مبتلا به سرطان پروستات تحت پرتودرمانی قرار می گیرند، افزایش آسیب دی ان ای با کمبود سلنیوم و لیکوپن مرتبط است.
رژیم غذایی سرشار از سبزیجات برگ سبز و میوه های رنگارنگ حاوی کاروتنوئید ها (لوتئین، زآگزانتین، لیکوپن، آلفاکاروتن و بتاکاروتن) فواید بسیاری برای سلامتی مانند کاهش خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی دارد.
نمونه هایی از غذا های غنی از کاروتنوئید شامل کلم پیچ، اسفناج، کلم بروکلی، هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل، کدو، گوجه فرنگی، پاپایا، انگور، خربزه و هلو است.
غذا های غنی از سلنیوم شامل آجیل برزیلی، بادام هندی، تخم مرغ، تخم کدو تنبل، ماهی تن، ساردین، میگو، لوبیا پخته شده و برنج قهوه ای است.
دکتر پرمال دیو، یکی از محققان این تحقیق اشاره نمود که برترین راه برای به دست آوردن سلنیوم و لیکوپن از غذاها، منابع طبیعی به جای مکمل هاست.
توصیه ما این است که رژیم غذایی مدیترانه ای را با یاری گرفتن از یک متخصص تغذیه اتخاذ کنید، زیرا افراد مواد مغذی را بر اساس غذا، سیستم گوارشی، ژنوتیپ فرد و احتمالا میکروبیوم وی به روش های مختلف جذب می نمایند. ژنوتیپژنوتیپ به کل یا قسمتی از اطلاعات ژنتیکی یک فرد، گفته می گردد.
این تحقیق نشان داد که خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردانی که سطوح لیکوپن کمتر از 0.25 میکروگرم در میلی لیتر و سطح سلنیوم کمتر از 120 میکروگرم در لیتر داشتند، افزایش می یابد بعلاوه آنان نسبت به رادیوتراپی آسیب پذیرتر بودند.
سرطان پروستات یکی از کشنده ترین سرطان ها در مردان است، اما تا به امروز تاثیر کمبود های تغذیه ای بر این بیماری به طور کامل آنالیز نشده است.
دکتر دیو اضافه نمود: شواهد قوی وجود دارد که اضافه وزن و قد بلند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد.
البته رژیم های غذایی سرشار از لبنیات و ویتامین E کم نیز ممکن است این خطر را افزایش دهند، اما شواهد کمتر واضح است. روغن جوانه گندم، تخمه آفتابگردان، بادام، فندق، بادام زمینی، آووکادو، برگ چغندر، انبه، کیوی، ماهی قزل آلا و تخم مرغ ازجمله غذا های سرشار از ویتامین E هستند.
نتایج این تحقیق در نشریه Cancers منتشر شده است.
منبع: ایسنا
منبع: فرارو