برترین غذاهای نوروزی در ایران: طعم هایی که باید در هر شهری بچشید
به گزارش مجله لیست پیوند، ایران، سرای رنگ و طعم است. در شب سال نو و ایام نوروز، هر گوشه کشور ما، غذاهای مخصوص به خود را دارد که نشان دهنده تنوع فرهنگی غنی ایران زمین است.

عید نوروز از جمله اعیاد ملی مهم ایرانیان محسوب می شود. این عید باستانی، آداب و رسوم خاصی دارد که از چند ماه نزدیک به عید شروع می شود. شام شب عید نوروز، از ارکان مهم رسوم سال نو شمسی است که در شهرهای مختلف ایران به شکل متفاوتی برگزار می شود. غذاهایی مثل سبزی پول با ماهی، شله مشهدی، خورش ماست، کلم پلو و رشته پلو جزو غذاهای مخصوص عید نوروز است که هرکدام طعم و عطر مختص به خود را دارد. باهم، شکم گردی نوروزی در سراسر ایران خواهیم داشت.
برترین غذاهای سنتی نوروزی در ایران را بشناسیم:
- غذاهای سنتی نوروزی در تهران: طعم هایی که همه جا یافت نمی شوند
- غذاهای نوروزی مشهد: ترکیبی از سنت و نوآوری
- سفره نوروزی در اصفهان: طعم های شیرین و خاص
- غذای نوروزی شیراز: برترین خوراکی ها برای سفر به این شهر تاریخی
- خوراکی های نوروزی تبریز: طعم هایی از آذربایجان
- غذای محلی نوروزی در کرمانشاه: عطر و طعمی که باید تجربه کنید
- تاثیر غذاهای نوروزی بر فرهنگ و آداب ایرانی
غذاهای سنتی نوروزی در تهران: طعم هایی که همه جا یافت نمی شوند
سبزی پلو با ماهی
سبزی پلو با ماهی، بیش از یک غذای ساده، نمادی از نو شدن و طراوت بهار است که بر سفره شب عید ایرانیان، به ویژه در تهران، خودنمایی می نماید. این غذای دلپذیر که با عطر سبزی های تازه و طعم مطبوع ماهی، سفره ها را زینت می بخشد، نه تنها ذائقه ها را نوازش می دهد، بلکه یادآور سنت های قدیمی و پیوند عمیق ایرانیان با طبیعت است. سبزی پلو با رنگ سبز خود، جلوه ای از رویش و شکوفایی را به ارمغان می آورد و ماهی که در کنار آن سرو می شود، نشانه برکت و فراوانی است. این ترکیب غذایی نه تنها مغذی و سرشار از ویتامین هاست، بلکه با طعم و عطر دلپذیر خود، حس خوب شروع سال نو را دوچندان می نماید و به گرمی و صمیمیت دورهمی های نوروزی می افزاید. این غذا را می توانید در رستوران های مختلف تهران نیز میل کنید.
کوکو سبزی
کوکو سبزی، خوراکی خوش رنگ و خوش عطر و یکی از اجزای جدایی ناپذیر سفره های نوروزی در تهران است. با ترکیبی خوشمزه از سبزی های تازه و معطر فصل بهار، تخم مرغ و چاشنی های ساده، کوکو سبزی نه تنها یک غذای لذیذ است، بلکه نمادی از طراوت و سرسبزی بهار نیز به شمار می رود. حضور این خوراکی در سفره نوروزی، یادآور رویش دوباره طبیعت و شروعی نو محسوب می شود. بافت لطیف و طعم دلنشین آن، به ویژه وقتی با نان تازه و ماست سرو می شود، طعمی خوش در خاطرات ثبت می نماید و در کنار دیگر خوراکی های رنگارنگ سفره نوروزی، جلوه ای از هنر و ذوق ایرانی را به نمایش می گذارد.
رشته پلو
رشته پلو، به عنوان غذایی سنتی و پرطرفدار، یکی از زینت بخش های سفره نوروزی به شمار می رود. حضور این خوراک که با رشته های برشته و خوش طعم، در کنار برنج دم کشیده و عطر دارچین، کشمش و خرما تهیه می شود، نمادی از برکت و فراوانی نیز محسوب می شود. رشته پلو در این ایام، گاه با گوشت قلقلی های کوچک و خوشمزه همراه می شود که بر طعم آن می افزاید و به گرمی و صمیمیت دورهمی های نوروزی، رنگ و بویی خاص می بخشد. این غذا که طبق سلیقه های مختلف، گاه شیرین و گاه کمی شور، پخته می شود، یادآور ذوق و هنر آشپزی ایرانی است و در کنار دیگر خوراکی های رنگارنگ نوروزی، حسی از شادی و نو شدن را در کام و جان می نشاند.
غذاهای نوروزی مشهد: ترکیبی از سنت و نوآوری
خورش قیمه
خورش قیمه مشهدی، یک خورش خوشرنگ و پرادویه است. این خورش، در حال حاضر به عنوان هویت غذایی و فرهنگی مشهد، شناخته می شود. قیمه مشهدی، با عطر و طعم منحصربه فرد خود که حاصل ترکیب گوشت، لپه، رب گوجه فرنگی و ادویه های خاص است، در ضیافت های نوروزی، جایگاهی ویژه دارد. این غذا، حس نوستالژی را نیز برای ما زنده می سازد. استفاده از سیب زمینی سرخ شده خلالی، به عنوان تزیینی اشتهاآور روی خورش، جلوه ای خاص به آن می بخشد و در کنار برنج زعفرانی، مجموعه ای از طعم و رنگ را به نمایش می گذارد که هر بیننده ای را به تحسین وامی دارد. قیمه مشهدی، یکی از غذاهای مهم شب عید سال نو در شهر مشهد است.
شله مشهدی
شله مشهدی، یکی از غذاهای سنتی و محبوب شهر مشهد است. این غذا که ترکیبی از حبوبات، گوشت و ادویه های خاص است، به خاطر داشتن مواد مغذی فراوان، گزینه ای مناسب برای پذیرایی از مهمانان در دورهمی های نوروزی یا سرو در رستوران های سنتی به شمار می رود. شله مشهدی، معمولا به صورت داغ سرو می شود و بافت کشدار و طعم لذیذ آن، به ویژه در هوای خنک بهاری، بسیار دلپذیر است. پخت این غذا احتیاج به زمان و حوصله دارد و معمولا به صورت گروهی و در دیگ های بزرگ تهیه می شود که این خود یکی از جذابیت های فرهنگی آن است. اگرچه شله مشهدی به طور معمول به عنوان غذایی اصلی در نظر گرفته نمی شود، به علت داشتن حبوبات و گوشت، می تواند به عنوان یک وعده غذایی سبک و مقوی، در نوروز مصرف شود و انرژی لازم را برای دید و بازدیدهای این ایام فراهم کند.
شیشلیک
یکی از غذاهای لوکس که در شب های عید نوروز مهمان سفره ایرانیان و مخصوصا مشهدی ها می شود، شیشلیک مشهدی است. این نوع از کباب، از 6 تکه گوشت که همراه با دنده پخته می شوند، تشکیل می شود. مشهد، منطقه ای ییلاقی به نام شاندیز دارد که گوشت گوسفند خوشمزه و خوش طعمی در آن تهیه می شود. گوشت شاندیز، دارای بافت باکیفیت و نازکی است. تکنیک های مختلفی برای پخت شیشلیک مشهد به کار گرفته می شود تا طعم خاصی به وجود آید.
سفره نوروزی در اصفهان: طعم های شیرین و خاص
خورش ماست
خورش ماست اصفهان، یکی از غذاهای سنتی و خاص اصفهان است که به عنوان دسر یا پیش غذا سرو می شود و در ایام نوروز هم می تواند تجربه ای متفاوت برای مسافران باشد. این خورش، با گوشت گردن یا دنده گوسفند، ماست چکیده، شکر، زعفران و زرده تخم مرغ تهیه می شود و طعم ملس و بسیار منحصربه فردی دارد. خورش ماست اصفهان، اغلب به صورت سرد سرو می شود و با پسته و خلال بادام تزیین می شود. این غذا به علت داشتن ماست، منبع خوبی از پروتئین و کلسیم است و می تواند به عنوان یک میان وعده سبک و انرژی زا در طول سفر نوروزی شما یا در شب عید نوروز، استفاده شود. اگر در اصفهان هستید، حتما امتحان کردن این غذای خاص را در برنامه خود قرار دهید و با طعم محلی این غذا بیشتر آشنا شوید.
بریانی
بریانی اصفهان، یکی از غذاهای معروف و پرطرفدار اصفهان است که در ایام نوروز هم می تواند یک انتخاب خوب برای مسافران باشد. بریانی غذایی سنگین و چرب به شمار می آید که از گوشت گوسفند یا گوساله چرخ نموده، جگر سفید، پیاز و ادویه های خاص تهیه می شود، به صورت یک دایره پهن و برشته روی نان سرو می شود. بریانی اصفهان معمولا با سبزی خوردن، دوغ یا ماست میل می شود و طعم لذیذ و منحصربه فرد آن، تجربه ای به یادماندنی برای گردشگران خواهد بود. اگر در سفر نوروزی خود به اصفهان می روید، حتما بریانی را در برنامه غذایی سفر خود قرار دهید. بریانی در بسیاری از رستوران های سنتی و بریانی فروشی های شهر یافت می شود و می تواند یک وعده غذایی کامل و خوشمزه برای شما باشد.
حلیم عدس
حلیم عدس اصفهان، یکی از غذاهای سنتی این شهر است که به خصوص در وعده صبحانه سرو می شود. این حلیم با عدس، گوشت یا مرغ، برنج نیم دانه و ادویه های مختلف تهیه می شود و بافتی نرم و کشدار دارد. حلیم عدس اصفهان اغلب همراه با روغن حیوانی، دارچین یا شکر سرو می شود و طعمی گرم و دلچسب دارد. این حلیم، به علت داشتن عدس، منبع خوبی از پروتئین و فیبر است و می تواند یک صبحانه مقوی و انرژی زا، برای شروع روزهای پر از گردش و بازدید نوروزی باشد. اگر در سفر نوروزی خود به اصفهان رفتید، امتحان کردن این حلیم خوشمزه را در برنامه خود قرار دهید.
غذای نوروزی شیراز: برترین خوراکی ها برای سفر به این شهر تاریخی
کلم پلو
کلم پلو شیرازی، یکی از غذاهای سنتی و محبوب شهر شیراز است که زینت بخش سفره نوروزی مردم شهر شاعرانه شیراز به شمار می آید. این غذا، با برنج، کلم قمری، گوشت چرخ نموده، سبزیجات معطر و ادویه های خاص تهیه می شود و طعمی متفاوت و دلپذیر دارد. کلم پلو شیرازی می تواند با سالاد شیرازی یا ماست سرو شود و به علت داشتن سبزیجات، یک وعده غذایی مغذی محسوب می شود. در سفر به شیراز یا به عنوان شام شب عید، این غذا می تواند خاطره ای خوش برای شما بسازد. کلم پلو، شب عید و شب یلدا نیز به عنوان مهم ترین غذای شیرازی ها پخته می شود.
قنبر پلو
اگر در ایام نوروز به شیراز سفر می کنید، حتما قنبر پلو را امتحان کنید. شیراز در پخت غذاهایی با عنوان قاطی پلو بسیار معروفیت دارد. قنبر پلو نیز در همین دسته بندی قرار می گیرد. این غذای سنتی که ترکیبی از طعم های شیرین و ملس است، به عنوان یک وعده غذایی اصلی در بعضی از رستوران های شهر سرو می شود. قنبر پلو از برنج، گوشت چرخ نموده، کشمش، گردو و رب انار تهیه شده و با ادویه های خاص طعم دار می شود. این غذا به علت داشتن کشمش و گردو، انرژی خوبی را برای گردش های نوروزی شما فراهم می نماید. برای تجربه بهتر قنبر پلو، توصیه می کنیم به رستوران هایی مراجعه کنید که غذاهای سنتی شیراز را ارائه می دهند و حتما در خصوص محتویات و مواد اولیه آن سوال کنید تا با آگاهی کامل از این غذای خوشمزه لذت ببرید.
کوفته هلو
اگر در پی یک غذای متفاوت و خوشمزه برای شب عید هستید، کوفته هلو شیرازی را از یاد نبرید. این غذا که یکی از غذاهای سنتی شیراز است، با ترکیب گوشت چرخ نموده، پیاز، هویج، آرد نخودچی و ادویه های خاص تهیه می شود و طعم و عطر بی نظیری دارد. تفاوت عمده کوفته هلو با دیگر کوفته های ایران، استفاده از هویج در ترکیبات آن است که طعم غذا را خاص تر می نماید. این غذا هم می تواند به عنوان غذای اصلی در شام شب عید سرو شود و هم می تواند در کنار دیگر غذاها و مخلفات سفره، تنوع و جلوه خاصی به آن ببخشد. برای تهیه کوفته هلو بهتر است از مواد اولیه تازه و باکیفیت بهره ببرید و به نکات پخت آن توجه داشته باشید تا غذایی بی نقص را بچشید.
خوراکی های نوروزی تبریز: طعم هایی از آذربایجان
کوفته تبریزی
یکی از غذاهای بسیار معروف تبریزی که در شب های عید برای مهمانان سرو می شود، کوفته تبریزی است. این نوع غذا در بسیاری نقاط ایران پخته می شود؛ اما تفاوت بین انواع آن در نوع مزه دار کردن و نوع پخت آن است. برای پخت این غذای سنتی، از انواع سبزیجات معطر و گوشت چرخ نموده استفاده می شود. این غذا در نهایت در سسی با ترکیب گوجه و زعفران، پخته می شود. محبوبیت این غذا در شکل گرد و ظاهر خاص آن است. معروف ترین نوع کوفته را همین کوفته تبریزی می دانند.
دلمه برگ مو
دلمه برگ موی تبریزی، غذایی اصیل و پرطرفدار است که در شب عید جایگاه ویژه ای دارد. این دلمه با استفاده از مواد اولیه ای مانند برگ موی تازه، گوشت چرخ نموده، برنج ایرانی، سبزیجات معطر و ادویه های مخصوص تهیه می شود. تفاوت اصلی دلمه تبریزی در روش پخت آن است که به صورت دم نموده و با آب کم انجام می شود تا طعم مواد حفظ شود. استفاده از سبزیجات معطر تازه، عطر و طعم بی نظیری به آن می بخشد. تهیه این غذا در شب عید، یک آیین خانوادگی است که حس هم بستگی را تقویت نموده و طعم خوش سنت را به سفره های مردم تبریز می آورد.
خورش هویج
خورش هویج تبریزی، یکی از خورش های خوشمزه شمال غربی ایران و شهر تبریز است که بیشتر در عید و مراسم خاص تهیه می شود. این خورش، در شب عید به شیوه ای خاص و با عشقی که مادربزرگ ها و مادران تبریزی به کار می برند، پخته می شود. هویج های شیرین، گوشت مرغ یا گوسفند و طعم دهی با زعفران و ادویه های دیگر، عطر و طعمی دلپذیر و منحصربه فرد به این خورش می دهد. خورش هویج همراه با برنج زعفرانی و سبزی خوردن روی سفره های عید، خاطرات دلنشینی را زنده می نماید و لبخند به لب های خانواده می آورد.
غذای محلی نوروزی در کرمانشاه: عطر و طعمی که باید تجربه کنید
هلو کباب
هلو کباب کرمانشاهی، یکی از غذاهای محلی و خاص کرمانشاه است که به عنوان یک گزینه متفاوت در سفره شام شب عید بعضی خانواده ها دیده می شود. این غذا، برخلاف نامش، هیچ ارتباطی با هلو ندارد و از گوشت چرخ نموده، پیاز، آرد نخودچی، آلو بخارا و ادویه هایی همانند زردچوبه، فلفل و دارچین تهیه می شود. گوشت چرخ نموده با مواد دیگر مخلوط و به صورت کوفته هایی بیضی شکل در می آید و سپس در روغن سرخ می شود. تفاوت اصلی هلو کباب با سایر کوفته ها، در سسی است که برای آن تهیه می شود. این غذای خاص کرمانشاهی طعم ترش و شیرین دارد. هلو کباب، غذایی نسبتا سنگین و پرانرژی است که با طعم دلچسب خود، می تواند تنوعی دلپذیر در سفره شب عید ایجاد کند.
خورش کنگر
خورش کنگر، از غذاهای بهاری و محلی کرمانشاه است که گاه در سفره شب عید نیز جای می گیرد. این خورش با استفاده از کنگر تازه، گوشت گوسفندی یا مرغ، پیاز، نعنا و جعفری تازه و کمی آبلیمو تهیه می شود. کنگر که گیاهی با طعم خاص و کمی ترش است، پس از خرد شدن، همراه با گوشت و پیاز تفت داده می شود و سپس با سبزیجات معطر و آبلیمو، به آرامی می پزد تا طعم ها به خوبی با هم آمیخته شوند. خورش کنگر کرمانشاهی، غذایی مغذی و خوش طعم است که به علت استفاده از کنگر، خواص درمانی نیز دارد. این غذا معمولا با برنج سرو می شود و طعم متمایز آن، می تواند تنوعی دلپذیر در سفره شب عید ایجاد کند. تهیه خورش کنگر، به علت وابستگی به فصل رویش کنگر، معمولا در اوایل بهار رایج تر است؛ اما در صورت دسترسی به کنگر، می تواند به عنوان یک غذای ویژه در شب عید نیز مورد استفاده قرار گیرد.
دنده کباب
دنده کباب کرمانشاه، یکی از غذاهای شاخص و مجلسی این منطقه است که در شب عید، به عنوان یک گزینه در بعضی خانواده ها مورد توجه قرار می گیرد. این کباب، برخلاف شیشلیک که از تکه های کوچک گوشت تهیه می شود، از دنده گوسفندی با استخوان تشکیل شده است. دنده ها را پس از طعم دار شدن، با موادی مانند سیر، رب گوجه فرنگی و روغن کرمانشاهی، به سیخ می کشند و روی آتش یا زغال، کباب می نمایند. تفاوت اصلی دنده کباب با شیشلیک، در نوع برش گوشت، نحوه پخت و مواد اولیه طعم دهنده آن است. شیشلیک طعمی متفاوت از دنده کباب دارد و معمولا با ماست، فلفل سیاه و زعفران پخت و ارائه می شود. دنده کباب کرمانشاهی می تواند گزینه ای مناسب برای پذیرایی در شب عید باشد.
تاثیر غذاهای نوروزی بر فرهنگ و آداب ایرانی
پیش از شروع بهار، ایرانیان انواع آداب و رسوم مختص به عید نوروز و مراسم آن را برگزار می نمایند، از خانه تکانی قبل از شروع سال نو تا خریدن لباس عید، هر یک، از مهم ترین آداب پیشواز این عید باستانی به شمار میرود. یکی از این آداب، پختن غذاها و شیرینی های مربوط به جشن نوروز است. پخت سمنو، انواع شیرینی برای پذیرایی از مهمان و دیگر خوراکی های این شب مهم، از جمله این برنامه ها به شمار می آید. از دیرباز، شب تحویل سال، مردم غذاهای مختلفی می خوردند که هر یک به مرور زمان به یک رسم برای عید تبدیل شد. رسم غذای شب تحویل سال و خوراکی های ایام عید نوروز، قدمتی طولانی در تاریخچه این جشن باستانی داشته است.
غذاهای نوروزی، فراتر از تامین احتیاجهای تغذیه ای، نقش عمیقی در شکل دهی و بازتاب فرهنگ و آداب ایرانی دارند. این غذاها، که اغلب با دقت و وسواس خاصی تهیه می شوند، نمادی از سخاوت و مهمان نوازی ایرانیان در استقبال از بهار و سال نو هستند. از سویی، آماده سازی این خوراکی ها، اغلب بهانه ای برای گردهمایی خانوادگی و تقویت پیوندهای اجتماعی است و از سوی دیگر، هر غذا با مواد اولیه و روش پخت منحصربه فردش، نشان دهنده تنوع فرهنگی و ذائقه منطقه ها مختلف ایران است.
هرکدام از غذاهای مختلف شب عید نوروز، عطر و طعم متفاوتی دارد که هرکس بنا به سلیقه و محل زندگی خود، آن ها را انتخاب می نماید. شما در کدام منطقه زندگی می کنید و به نظر شما کدام یک از این غذاها خوشمزه تر هستند؟ لطفا دیدگاه های خود را با دیگر کاربران خبرنگاران در میان بگذارید.
پرسش های متداول
برترین غذاهای نوروزی شهرهای مختلف ایران کدامند؟
سبزی پلو با ماهی، کوکو سبزی، رشته پلو، دلمه برگ مو، خورش ماست، کلم پلو، خورش قیمه و دنده کباب بعضی از غذاهای نوروزی هستند که در نواحی مختلف ایران تهیه می شود.
سبزی پلو با ماهی نشانه چیست؟
سبزی پلو با رنگ سبز خود، جلوه ای از رویش و شکوفایی را به ارمغان می آورد و ماهی که در کنار آن سرو می شود، نشانه برکت و فراوانی است.
منبع: کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / کجارو / farsi.iranpress.com / افق کوروش / yjc.ir