مواظب گزش حشرات در سفر باشید
به گزارش مجله لیست پیوند، انواع گزش حشرات
حشرات انواع زیادی دارند و نیش هر یک عوارض خاص خود و نحوه درمان متفاوتی دارد. گاهی با یک پماد ساده می توانید از نیش حشرات در امان بمانید، گاهی هم نیش به قدری خطرناک است که حتما باید به مراکز درمانی مراجعه کنید. بنابراین برای جلوگیری از دردسرهای ناشی از گزش حشرات و لذت بردن از سفر خود در طبیعت؛ بهتر است انواع گزش حشرات را بشناسید.
از پروفایل ما وبلاگ بخار دیدن نمایید.
زنبور گزیدگی
زنبور سرخ
اگر زنبور سرخ شما را نیش بزند، محل آن بلافاصله قرمز و متورم می شود. در بعضی افراد ممکن است جای نیش تاول بزند. نیش زنبور سرخ جزو آن دسته از گزش حشرات است دردناک است و دردش برای بعضی افراد غیرقابل تحمل است. اگر در دست و پا احساس سردی داشتید یا گوش ها و لب هایتان کبود شد و در تنفس خود با مشکل روبرو شدید حتما به پزشک مراجعه کنید. چون ممکن است به نیش زنبور سرخ حساسیت داشته باشید. در بعضی افراد واکنش های آلرژیک نسبت به نیش این حشره وجود دارد. این واکنش می تواند خفیف باشد مانند سرخی و خارش پوست، یا بسیار شدید باشد که علائم بیشتری دارد. این علائم شامل افت شدید فشارخون، تورم زبان و گلو، تورم اطراف چشم، نبض تند، پوست سرد و مرطوب و رنگ پریده، تعریق، استفراغ، کبودی لب ها، ضعف، تهوع و استفراغ، تشنگی، تنفس سریع و سطحی، خمیازه و تنفس های مداوم و حتی بی قراری و تهاجم و اختلال هوشیاری هستند.
زنبور عسل
اگر زنبور عسل شما را بگزد باید نیش را از محل گزیدگی خارج کنید. جای نیش زنبور عسل هم مانند زنبور سرخ، قرمز و متورم می شود و پس از خارج کردن نیش از بدن، احساس خارش می کنید. اگر به نیش زنبور حساسیت نداشته باشید به صورت خانگی می توانید آن را درمان کنید. در غیر این صورت حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
زنبور کارگر
نشانه های نیش زنبور کارگر مانند نیش زنبور عسل است. یعنی جای نیش متورم و سرخ می شود و در محل گزیدگی احساس سوزش و درد و بعد از چند دقیقه خارش خواهید داشت. زنبور کارگر می تواند چندبار شما را نیش بزند.
عقرب گزیدگی
عقرب گزیدگی یکی از انواع گزش حشرات است که در سفرهای طبیعت گردی در کویر شایع است. نیش بعضی عقرب ها بی خطر و بعضی دیگر سمی و خطرناک است. به طور کلی 3 نوع عقرب خطرناک در ایران وجود دارد:
- عقرب زرد کوچک یا همی اسکورپیوس لپتوروس: این عقرب کشنده بیشتر در نواحی جنوب و جنوب غربی کشور یافت می شود. در این مناطق به آن گاردیم می گوبند.
- کمپسوبوتوس ماتهیزنی: این عقرب کوچک و خطرناک هم در استان های جنوب و جنوب غربی کشور است. سم آن گلبول های قرمز خون را از بین می برد و بسیار کشنده است.
- عقرب سیاه یا قهوه ای آندرکتونوس کراسیکودا: برخلاف دو عقرب قبلی که کوچک و به رنگ روشن بودند؛ این عقرب تیره و بزرگ است.
کک گزیدگی
ممکن است نیش کک را با جای حساسیت یا نیش پشه اشتباه بگیرید. چون به صورت دانه های قرمز و متورم است. اما محل نیش کک بسیار درد دارد و اگر آن را بخارانید دردش تشدید می شود. کک معمولا هنگام خواب حمله می کند و بیشترا پاها را نیش می زند. محل های گزش این حشره 2تا 3 سانتی متر بیشتر باهن فاصله ندارد زیرا کک می تواند چندین بار نیش بزند.
گزیدگی پشه
یکی از رایج ترین انواع گزش حشرات، گزش پشه است. حتما هرکسی تجربه نیش پشه را در زندگی اش دارد. با گرم شدن هوا پشه ها هم زیاد می شوند. مخصوصا اگر خیال رفتن به طبیعت را داشته باشید، حتما با پشه ها ملاقات خواهید کرد! جای نیش پشه معمولا دانه های قرمز و متورم است. پشه ها بیشترا نواحی که پوست نازکی دارند را برای نیش زدن انتخاب می کنند. زیرا هدف اصلی آن ها مکیدن خون انسان هاست.
گزیدگی کنه
جای گزیدگی کنه روی پوست یک دانه قرمز باقی می گذارد. ممکن است کنه مدت ها در بدن باقی مانده و خون انسان را بمکد. اگر حشره را از بدن جدا کردید اما متوجه شدید که قرمزی آن نه تنها برطرف نشده بلکه بزرگ تر هم می شود، فورا نزد پزشک بروید. اثر بدی که نیش کنه روی بدن می گذارد این است که می تواند باعث بیماری هایی مانند ورم مغز، بیماری لایم (نوعی عفونت اسپیروکتی چندسیستمی) یا مسائل سلامتی دیگری برای فرد شود.
گزیدگی مورچه
معمولا مورچه ها برای انسان خطری ندارند. اما گزش مورچه قرمز آتشین می تواند مسائل بسیاری برای افراد به وجود بیاورد. نیش مورچه سمی است و گزش مورچه برای افرادی خطرناک است که به سم آن حساسیت داشته و واکنش آلرژیک نشان دهند. همچنین ممکن است محل گزیدگی به صورت تاول چرکی (کورک) درآمده و تبدیل به اسکار یا زخم شود.
محل گزش مورچه مانند نیش پشه به شکل دانه های قرمز و متورم است که مدت طولانی خارش دارد. هنگام نیش زدن مورچه، فرد احساس سوختگی می کند.
راه های پیشگیری از گزش حشرات در سفر
برای جلوگیری از گزش حشرات در سفر بهتر است نکاتی را رعایت کنید.
- حشرات بیشتر در نواحی باتلاقی و مرطوب هستند. بهتر است در این مناطق چادر نزنید.
- در طبیعت تا جایی که ممکن است لباس پوشیده بپوشید. همچنین نیش حشرات از لباس های نازک عبور می کند. بهتر است لباس کتان و شلوار جین بپوشید.
- کرم و ژل های مخصوص دفع حشرات را قبل از سفر تهیه و در طبیعت روی دست، گردن و قسمت هایی از بدنتان که بیرون از لباس است بزنید. این کرم ها خاصیت دفع حشرات را دارند.
- از عطر و ادکلن کمتر استفاده کنید. ممکن است باعث جذب حشرات به سمت شما بشود.
- بعضی خوراکی ها مانندموز باعث جذب حشرات به سمت شما می شود. پس بهتر است در سفر خود موز نخورید.
- فعالیت حشرات، مخصوصا پشه ها، بعد از غروب بیشتر است. پس در صورت خوابیدن در فضای بسته حتما پنجره ها را ببندید و در فضای آزاد از پشه بند استفاده کنید.
- پشه ها جذب نور سفید می شوند، پس بهتر است از نور زرد رنگ برای روشنایی استفاده کنید.
درمان نیش حشرات
درمان نیش حشرات مختلف متفاوت است. در اینجا با انواع درمان نیش حشرات آشنا شوید:
درمان زنبور گزیدگی
اگر به نیش زنبور واکنش آلرژیک نداشته باشید، می توانید به صورت خانگی آن را درمان کنید. بهتر است قسمت نیش خورده را بالا نگه دارید و لباس تنگ خود را درآورید. اگر محل گزیدگی دستتان است، ساعت و جوهراتتان را درآورید. زیرا به دلیل تورم ممکن است برایتان مشکل ایجاد کند. سپس یک قطعه یخ را چندین بار 10 دقیقه روی آن نگه دارید. البته مورد دیگری هم برای کاهش درد و تورم زنبور گزیدگی وجود دارند. از جمله:
- جوش شیرین
- سرکه سیب
- خمیر دندان
- آلوئه ورا
- سیر و پیاز
- روغن اسطوخودوس
- روغن درخت چای
- نعنا
- زغال چوب
- عسل
- آسپرین
درمان عقرب گزیدگی
برای درمان عقرب گزیدگی نکته مهم شناخت نوع عقرب است. پس اگر عقرب نیشان زد، حتما به شکل ظاهری آن دقت کنید. بیشتر افراد در محل گزش عقرب دچار سوزش و درد و تورم می شوند. علائم عقرب زدگی عبارتند از:
- بی قراری
- تشنج
- عدم تعادل هنگام راه رفتن
- آبریزش از دهان
- حساسیت شدید پوست به لمس
- انقباضات ماهیچه ای
- درد شکم
- کاهش کارکرد سیستم تنفسی
بیشتر مواقع این علائم بعد از 48 ساعت از بین می فرایند. اما نکته مهم عوارض جانبی نیش عقرب ست. بنابراین درصورتی که عقرب شما را گزید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
کارهایی که باید بلافاصله پس از عقرب زدگی انجام دهید شامل موارد زیر است:
- عکس دریافت از عقرب یا به خاطر سپردن ظاهر آن
- عدم تحرک زیاد برای جلوگیری از انتشار سم در کل بدن
- بستن جای گزیدگی با پارچه محکم برای کاهش سرعت جزیان خون و انتشار سم در بدن
- شستن جای گزیدگی با آب و صابون
- گذاشتن کمپرس سرد روی گزیدگی
- انتقال بیمار به مراکز درمانی
درمان گزیدگی کک
اگر دچار گزیدگی کک شدید، بلافاصله بدنتان را خیس کنید تا کک را از بدنتان دور کنید. ترجیحا دوش بگیرید. لباس های تان را با آب جوش بشویید و در فضای آزاد خشک کنید. همچنین محلی که در آن کک مشاهده کردید به خوبی تمیز کنید. محل گزش کک را با آب و صابون شسته و در صورت خارش زیاد از پماد کالامین استفاده کنید. برای آشنایی کامل با درمان گزیدگی کک، راه های مقابله با کک را مطالعه کنید.
درمان جای نیش پشه
برای درمان پشه گزیدگی راه ای مختلفی وجود دارد. از درمان های گیاهی گرفته تا شیمیایی. چند نمونه از راه های درمان پشه گزیدگی موارد زیر است:
- سرکه
- خمیر زردچوبه (مخلوط زردچوبه و آب گرم)
- سکه مسی
- برگ ریحان
- سیر، سیب زمینی و خیار تازه
- یخ
- چای کیسه ای
- عسل
- بلغور جو
- لیمو
- پوست موز
- شیر
- فندق
- ضدعفونی کننده دست
- پماد ویکس
- اسپری زیربغل
- آسپرین
- الکل
- روغن اکالیپتوس
- صابون
- دهانشویه
- خمیر دندان
- ژل دندان
- گِل
- و...