طرز تهیه دمپخت تماته (شله تماته بوشهری) برای روزهایی که یخچال خالیه!

به گزارش مجله لیست پیوند، دمپخت تماته یا شله تماته از محسوب می شوند که اصالت آن به جنوب کشور و شهر بوشهر می رسد. این غذای جنوبی شباهت زیادی به دمی گوجه معروف دارد و شاید جالب است که بدانید تماته در واقع تلفظ ایرانیزه شدن واژه انگلیسی tomato است. این را هم به صورت کته و هم به شکل آبکش می توانید تهیه کنید. در این مقاله از در به آموزش طرز تهیه دمپخت تماته به همراه فوت و فن های خوشمزه تر شدن شله گوجه خواهیم پرداخت.

طرز تهیه دمپخت تماته (شله تماته بوشهری) برای روزهایی که یخچال خالیه!

مواد لازم برای تهیه دمپخت تماته

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
برنج2 و نیم لیوان فرانسوی دسته دار
گوجه فرنگی3 عدد بزرگ
پیاز (برای پیاز داغ)1 عدد میانه
رب گوجه فرنگی2 قاشق غذاخوری
فلفل قرمز، نمک، فلفل سیاه و زردچوبهبه مقدار لازم
روغن سرخ کردنیبه مقدار کافی
نانبرای ته دیگ
ماست و ترشی دلخواهبرای سرو شله تمامه

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 1 ساعت

مدت زمان لازم جهت تهیه شله تماته: 45 دقیقه

مراحل طرز تهیه شله تماته بوشهری

تماته پلو درست مثل یک غذای ساده و مالی است که به راحتی می توانید آن را تهیه و به عنوان یک پلوی بدون گوشت آن را سرو کنید.

مرحله اول: برنج را بخیسانید

در اولین مرحله از طرز تهیه دمپخت تماته، برنج را چند دور با آب بشویید و آن را خالی کنید. سپس برنج را با مقدار مناسبی آب و کمی نمک بخیسانید و اجازه دهید برای یک تا دو ساعت کاملا خیس بخورد. خیس خوردن برنج به پخت بهتر آن یاری می نماید، پس حتما قبل از تهیه برنج آن را بخیسانید.

شما می توانید برای تهیه انواع برنج به صورت و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله دوم: گوجه ها را آماده کنید

3 عدد گوجه درشت و رسیده را انتخاب کنید. گوجه ها را با آب به خوبی بشویید تا کاملا تمیز شوند. سپس در آبکش قرار دهید تا آب اضافه آن خارج گردد. پوست گوجه ها را جدا کنید و قسمت گوشتی آن را با میکسر یا دستگاه غذا به صورت پوره در آورید. گوجه ها را با رنده نیز می توانید آماده کنید.

مرحله سوم: پیاز داغ را آماده کنید

در این مرحله از طرز تهیه دمپخت تماته باید پیاز داغ آماده کنید. برای درست کردن پیاز داغ یک پیاز میانه را پوست بگیرید، بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. یک تابه روی حرارت قرار دهید و مقدار کافی از روغن را به آن اضافه کنید. بعد از آنکه روغن کاملا داغ شد، پیازهای نگینی را به آن اضافه کنید و روی حرارت تفت دهید. تفت دادن را تا جایی ادامه دهید که پیازها کاملا سبک و شیشه ای شوند.

شما می توانید برای تهیه پیاز داغ آماده و روغن سرخ کردنی به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله چهارم: ادویه و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید

برای آماده کردن سس تماته، در این مرحله و بعد از سرخ شدن پیازها، ادویه شامل نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه را اضافه کنید. ادویه ها را در روغن تفت دهید تا عطر آنها بلند گردد، سپس با پیاز داغ ترکیب کنید.

دو قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را نیز به محتویات قابلمه اضافه کنید. رب را نیز در روغن تفت دهید تا رنگ آن برگردد و از حالت خامی در بیاید. سپس همه مواد را با یکدیگر مخلوط کنید تا عطر و طعمشان به خورد هم برود.

شما می توانید برای تهیه رب گوجه فرنگی و انواع ادویه مانند نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

مرحله پنجم: پوره گوجه فرنگی را اضافه کنید

در این مرحله پوره گوجه فرنگی را که از قبل آماده کردید به دیگر ترکیبات اضافه کنید و مجددا همه مواد را به خوبی هم بزنید. کمی زمان بدهید تا آب گوجه فرنگی کشیده گردد و مایه تماته پلو آماده گردد.

مرحله چهارم: برنج را بپزید

برای تهیه دمپخت تماته به شکل کته یا دمی، آب برنج را خالی کنید و آن را به مایه برنج روی حرارت اضافه کنید. برنج را با پوره گوجه و دیگر مواد به خوبی مخلوط کنید تا یکدست شوند. مقداری نمک و آب به صورتی که حجم آب کمتر از یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج باشد، به قابلمه اضافه کنید.

حرارت را زیاد کنید و اجازه دهید تا آب برنج کاملا کشیده گردد. سپس مقداری روغن به برنج اضافه کنید و آن را از دور قابلمه جمع کنید و به صورت قله در وسط قابلمه قرار دهید. درب قابلمه را با دم کنی روی قابلمه قرار دهید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید برای 45 دقیقه تماته جنوبی روی حرارت ملایم دم بکشد و آماده گردد.

مرحله آخر: شله تماته را سرو کنید

بعد از 45 دقیقه شله تماته جنوبی شما آماده است. آن را در یک دیس بکشید یا به صورت کامل در یک دیس گرد برگردانید. این غذای خوشمزه جنوبی را با ماست ()، ترشی () و سبزی خوردن سرو کنید و از طعم آن لذت ببرید.

شما می توانید برای تهیه ماست و ترشی به صورت حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.

بیشتر بخوانید:

دستور پخت شله تماته به روش آبکشی

دمپخت تماته یا تماته پلو را می توانید به صورت آبکشی نیز تهیه کنید. در روش آبکشی یک قابلمه را با مقدار آب کافی روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. بعد از به جوش آمدن آب، برنجی که از قبل خیس خورده و آبکش شده را به همراه نمک اضافه کنید و منتظر بمانید تا برنج کمی نرم گردد.

بسته به نوع برنجی که استفاده می کنید در زمان مناسب برنج و زمانی که سطح بیرونی دانه برنج نرم و مغز آن هنوز سفت بود، برنج را از روی حرارت بردارید و آبکش کنید.

برای داشتن، کف قابلمه مقداری روغن بریزید و با نان بپوشانید. سپس یک کفگیر برنج آبکش شده را روی آن بریزید و یک کفگیر از مایه پلو تماته. این لایه ها را همین طور تا خاتمه و تا زمانی که برنج و مواد میانی آن تمام شوند، تکرار کنید. لایه آخر باید برنج باشد.

شله تماته را روی حرارت قرار دهید و اجازه دهید به مدت 45 دقیقه روی حرارت ملایم دم بکشد و آماده گردد.

نکات مهم در تهیه دمپخت تماته به روش اصیل بوشهری

  • شله تماته مانند دیگر غذاهای جنوبی یک غذای تند و تیز است و آنچه این قاطی پلو را از غذاهای مشابه اش متمایز می نماید تندی آن است. با این حال اگر تمایلی به طعم تند در غذا ندارید فلفل قرمز را حذف یا مقدار آن را خیلی کم کنید.
  • بنا به سلیقه خود اگر دوست دارید گوجه در غذا معین باشد و اصطلاحا هنگام خوردن زیر دندان بیاید، آن را پوره نکنید بلکه به شکل نگینی درشت خرد و به غذا اضافه کنید.
  • از مقداری ادویه کاری جهت طعم دادن به دمپخت تماته می توانید بهره ببرید.
  • کته تماته یک غذای مناسب برای کسانی است که رژیم گیاه خواری دارند یا می خواهند گوشت کمتری مصرف نمایند.
  • در دستور پخت این غذا گوشت یا مرغ وجود ندارد اما شما می توانید بنا به ذائقه خود و برای آنکه به آن شکل مجلسی تری بدهید با فیله مرغ، گوشت چرخ نموده یا گوشت تکه ای آن را تهیه و سرو کنید.
  • آبادانی ها یک غذا دارند به نام آش تماته که گاهی به آن آش شله تماته هم می گویند و با شله تماته بوشهری فرق دارد.

فوت و فن خوشمزه شدن دمپخت تماته بندری

چرا دمپخت تماته شفته می گردد؟

هنگام تهیه تماته پلو به روش دمی، مقدار آب را کمتر از مقدار همیشگی در نظر بگیرید. چون گوجه دارای آب است و ممکن است در نهایت غذا شفته گردد. در حین پخت اگر احساس کردید آب برنج کم است و برنج هنوز سفت است مجددا به آن آب اضافه کنید.

در روش آبکش نیز برنج را زنده تر (سفت تر) از حد معمول آبکش کنید تا بعد از اضافه کردن مایه شله تماته، برنج شفته و شل نگردد.

منبع: افق کوروش
انتشار: 5 دی 1403 بروزرسانی: 5 دی 1403 گردآورنده: lalink.ir شناسه مطلب: 1766

به "طرز تهیه دمپخت تماته (شله تماته بوشهری) برای روزهایی که یخچال خالیه!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه دمپخت تماته (شله تماته بوشهری) برای روزهایی که یخچال خالیه!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید