طرز تهیه آش آبغوره سنتی مخصوص پاکسازی و کبد چرب
به گزارش مجله لیست پیوند، آش آبغوره یکی از غذاهای سنتی، مفید و متفاوت ایرانی است که طعمی ترش و دلنشین دارد. این آش معمولا در منطقه ها مختلف کشور با اندکی تفاوت در ترکیبات و روش پخت تهیه می گردد. در واقع یکی از اصلی ترین ویژگی های این آش، استفاده از آبغوره طبیعی و سبزیجات متنوعی مانند اسفناج، تره، جعفری و گشنیز است که آن را به انتخابی مناسب برای روزهای گرم و رژیم های پاکسازی تبدیل نموده است.

اگر در پی یک غذای سبک، سالم با طعمی خاص هستید، آش آبغوره می تواند گزینه ای مجذوب نماینده باشد. در ادامه، روش تهیه این غذای پرخاصیت را مرحله به مرحله آنالیز خواهیم کرد.
مواد لازم برای طرز تهیه آش آبغوره
- لوبیا چشم بلبلی پخته شده 1 پیمانه
- عدس پخته شده 1 پیمانه
- بلغور گندم 1 پیمانه
- برنج نیم دانه 1 پیمانه
- سبزی (اسفناج، تره و جعفری) 1 کیلوگرم
- آبغوره یا غوره 0/5 پیمانه
- پیازداغ به اندازه لازم
- گوجه فرنگی رنده شده 4 عدد
- رب گوجه فرنگی 2 قاشق غذاخوری
- آب قلم به اندازه لازم
مراحل طرز تهیه آش آبغوره خانگی
مرحله اول: آماده سازی مواد پایه
ابتدا بلغور، برنج نیم دانه، عدس و لوبیا چشم بلبلی را از شب قبل بخیسانید. سپس آن ها را جداگانه بپزید تا نرم و نیم پز شوند. این کار باعث بهبود هضم آش و صرفه جویی در زمان پخت می گردد.
مرحله دوم: تفت دادن پیاز و گوجه
در یک قابلمه بزرگ، اندازه مناسبی روغن بریزید و پیازهای خلال یا خورد شده را طلایی کنید. سپس گوجه فرنگی رنده شده را به آن اضافه نموده و تفت دهید تا آب آن گرفته گردد. در انتها، رب گوجه فرنگی را اضافه نموده و چند دقیقه با مواد سرخ کنید تا طعم خامی رب گرفته گردد.
مرحله سوم: افزودن سبزی آش
وقتی بلغور و برنج نیم پز شدند، سبزی آش را که خرد نموده اید به قابلمه اضافه کنید. حرارت را کمی زیاد کنید تا سبزی با مواد مخلوط گردد و رنگ سبز خود را از دست بدهد. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید مواد با هم بجوشند و جا بیفتند.
مرحله چهارم: اضافه کردن حبوبات
حبوبات پخته شده را به قابلمه اضافه کنید. کمی آب قلم به قابلمه بیفزایید و اجازه دهید مواد با حرارت ملایم به مدت 30 دقیقه با هم بجوشند تا طعم ها به خوبی ترکیب شوند.
مرحله پنجم: اضافه کردن آبغوره
حدود 15 دقیقه مانده به انتها پخت، آبغوره را اضافه کنید. حتما آبغوره را بچشید تا اندازه ترشی مطابق میل باشد. بعضی ترجیح می دهند آبغوره کمتری استفاده نمایند تا طعم ترش غالب نگردد. بعد از اضافه کردن آبغوره، آش را خوب هم بزنید و در قابلمه را ببندید تا مزه ها در هم ادغام شوند.
اگر دوست دارید با جزییات کامل تهیه آبغوره بدون کپک آشنا شوید حتما به خبرنگاران سر بزنید.
مرحله ششم: تهیه نعنا داغ و سرو آش
در تابه ای کوچک اندازهی روغن بریزید و نعنا خشک را چند ثانیه تفت بدهید. مراقب باش نسوزد چون طعم تلخی پیدا می نماید. سپس آش را در کاسه بریز و روی آن را با نعنا داغ و پیاز داغ تزئین کنید. حالا آش آبغوره خوشمزه آماده است.
نکات مهم در طرز تهیه آش آبغوره
آش آبغوره ترکیبی از طعم، سلامتی و فرهنگ غذایی ایرانی است. می توان آن را با سبک های مختلفی تهیه کرد تا هم زمان از خواص درمانی، پاکسازی و تغذیه ای آن بهره مند شد. چه در پی نسخه ای سبک و گیاهی باشید، چه غذایی برای تقویت بدن، این آش یکی از برترین گزینه ها برای رژیم غذایی سالم به شمار می رود.
ترکیب مناسب برای پاکسازی بدن
اگر هدف شما از تهیه این غذا، بهره بردن از خواص پاکسازی است، بهتر است به جای استفاده از لپه، از عدس یا بلغور بیشتری بهره ببرید. در نسخه های مختلفی از طرز تهیه اش ابغوره برای پاکسازی اشاره شده که استفاده کمتر از حبوبات نفاخ و مصرف بیشتر سبزیجات ملین، به فرآیند دفع سموم یاری می نماید. طرز تهیه آش گوجه تهرانی را نیز در خبرنگاران بخوانید.
استفاده در طب سنتی
در منابع مربوط به طرز تهیه آش آبغوره در طب سنتی تاکید شده که این غذا به تعادل صفرا، بهبود عملکرد گوارش و کاهش حرارت بدن یاری می نماید. استفاده از آبغوره طبیعی، سبزیجات با طبع سرد و روغن کم از جمله نکاتی است که در طب سنتی توصیه شده است.
مناسب برای کبد چرب
برای کسانی که در پی درمان کبد چرب با غذاهای سنتی هستند، طرز تهیه آش آبغوره برای کبد چرب با استفاده از سبزیجات تازه، آبغوره طبیعی و بدون پیاز داغ زیاد پیشنهاد شده است. حذف سرخ کردنی ها و استفاده کمتر از حبوبات سنگین می تواند انتخاب مناسبی برای این دسته باشد.
گزینه ای مفید برای لاغری
در طرز تهیه آش آبغوره برای لاغری، باید به این نکته اشاده کرد که این غذا با داشتن کالری پایین و فیبر بالا، به احساس سیری طولانی مدت یاری می نماید. بهتر است در این نسخه از برنج کمتر و سبزیجات بیشتر استفاده گردد. خواص غوره و آبغوره را در خبرنگاران بخوانید.
جایگزین لپه در بعضی منطقه ها
در بعضی منطقه ها مانند تبریز، طرز تهیه آش آبغوره با لپه به صورت مرسوم انجام می گردد. بااین حال در بعضی دیگر، نخود پخته شده یا عدس نیز جایگزین مناسبی برای تنوع طعم و بافت در نظر گرفته می گردد.
استفاده از آب قلم برای افزایش ارزش غذایی
افزودن آب قلم به آش آبغوره نه تنها طعم آن را عمیق تر می نماید، بلکه به افزایش ارزش غذایی غذا نیز یاری می نماید. آب قلم سرشار از مواد معدنی، کلاژن و اسیدهای آمینه مفید برای سلامت مفاصل، پوست و سیستم گوارش است. اگر در پی یک وعده مقوی و در عین حال سبک هستید، ترکیب آبغوره با آب قلم یک انتخاب عالی است. طرز تهیه آب قلم را با جزییات می توانید در خبرنگاران مطالعه کنید.
نسخه شیرازی بدون گوشت
اگر در پی گزینه ای سبک تر هستید، طرز تهیه آش غوره شیرازی بدون گوشت گزینه ای عالی است. این آش معمولا بدون حبوبات و تنها با بلغور، برنج، سبزی آش و آبغوره تهیه می گردد و برای روزهای گرم تابستان بسیار مناسب است. طرز تهیه آش ماش بدون گوشت را در خبرنگاران بخوانید.
تفاوت نسخه تبریزی
در طرز تهیه آش آبغوره تبریزی، معمولا از لوبیا چشم بلبلی یا نخود استفاده می گردد. این نسخه بیشتر شبیه به آش رشته است اما با حذف رشته و افزودن آبغوره، طعم ترش و متفاوتی به خود می گیرد.
منبع: کتاب کاله