از مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی بیشتر بدانید!
به گزارش مجله لیست پیوند، گرم کردن آب با انرژی خورشیدی یکی از راه های استفاده از انرژی رایگان و تجدیدپذیر خورشیدی و بعلاوه حفظ محیط زیست سالم است؛ اما متاسفانه این سیستم گرمایشی نیز مانند سیستم های دیگر معایبی دارد که باید در نظر گرفته شوند.
بهتر است قبل از تهیه و نصب این سیستم با مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی آشنا شوید و با آگاهی کامل این وسیله گرمایشی را برای ساختمان خود تهیه کنید.
چنانچه در زمینه خرید و نصب و تعمیر آبگرمکن خورشیدی احتیاج به مشاوره و خدمات با قیمت مناسب دارید با مراجعه به وبسایت خبرنگاران درخواست خود را ثبت کنید.
نکات کلیدی
- اگر در پی کاهش هزینه های گرمایش آب خانه خود هستید آبگرمکن خورشیدی انتخاب فوق العاده سودمندی برای شما است.
- آبگرمکن های خورشیدی زمانی برترین عملکرد را دارند که در ساختمان هایی با سقف رو به جنوب نصب شوند؛ زیرا در طول روز بیشتر در معرض نور خورشید قرار می گیرند.
- اگر آبگرمکن خورشیدی در مکانی مرتفع نصب شده باشد باید در محدوده حفاظتی صاعقه گیر قرار بگیرد.
- اگر تاسیسات آب گرم خورشیدی به خوبی نگهداری شوند ممکن است بیش از 20 سال دوام بیاورد.
آبگرمکن خورشیدی چیست؟
قبل از آنالیز مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی بهتر است بدانیم آبگرمکن خورشیدی چیست؟ یکی از روش های موثر برای گرم کردن آب بدون استفاده از انرژی های دیگر، آبگرمکن خورشیدی است. آبگرمکن های خورشیدی انرژی را از خورشید می گیرند.
برخلاف آبگرمکن های معمولی، آبگرمکن های خورشیدی که یک سیستم گرمایشی بدون گاز به شمار می آیند از کلکتورهای خورشیدی روی پشت بام خانه برای تبدیل نور خورشید به انرژی استفاده می نمایند. این انرژی در مرحله بعد برای گرم کردن آب خانه شما استفاده می گردد.
سیستم آبگرمکن خورشیدی به سوخت های فسیلی وابسته نیست و برای گرم کردن آب ذخیره شده از خورشید انرژی می گیرد؛ بنابراین باعث صرفه جویی در هزینه ها می گردد که مزیت اصلی سیستم های گرمایش خورشیدی است.
انواع مختلف آبگرمکن های خورشیدی شامل یک کلکتور و یک مخزن ذخیره هستند که انرژی حرارتی خورشید را برای گرم کردن آب جذب می نمایند. پنل های خورشیدی روی سقف خانه نصب می شوند و به گونه ای طراحی شده اند که گرمای نور خورشید را به دام بیندازند.
این انرژی گرمایی خورشید در مرحله بعد به آب منتقل می گردد. سپس آب گرم شده و ذخیره می گردد. به این ترتیب بدون دخالت انرژی های دیگر می توانید با یاری انرژی خورشید آب گرم همیشگی برای مصرف خانواده داشته باشید.
آنالیز مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی
بعد از آنالیز نحوه کار آبگرمکن خورشیدی بیایید با مزایا و معایب این سیستم مدرن آشنا شویم.
آگاهی داشتن در مورد مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی به شما یاری می نماید که استفاده بهینه ای از این سیستم داشته باشید و اصول استاندارد حفظ و نگهداری آن را رعایت کنید.
به این ترتیب عمر دستگاه افزایش خواهد یافت و شما کمتر با دردسر تعمیر و تعویض قطعات روبرو خواهید شد.
محاسبه رایگان هزینه تعمیر آبگرمکن دیواری و زمینی!
1. مزایای آبگرمکن های خورشیدی
از جمله مزایای آبگرمکن خورشیدی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
صرفه جویی در مصرف سوخت
آبگرمکن خورشیدی به صرفه جویی در مصرف آب و گاز یاری می نماید. سیستم های آب گرم خورشیدی روزانه اندازهی آب گرم رایگان ارائه می دهند و این باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می گردد.
ماندگاری بالا
اگر تاسیسات آب گرم خورشیدی به خوبی نگهداری شوند ممکن است بیش از 20 سال دوام بیاورد و در عین حال آب گرم رایگان را در اختیار شما قرار دهند.
سازگار با محیط زیست
آبگرمکن خورشیدی سازگار با محیط زیست است. هر زمان که از سوخت های فسیلی مانند گاز طبیعی برای گرم کردن آب استفاده می کنید گازهای گلخانه ای در جو منتشر می شوند. حتی فناوری هایی که با برق کار می نمایند هم باعث آلودگی محیط زیست می شوند.
سیستم آبگرمکن خورشیدی از منابع تتازهپذیر برای احتیاجهای گرمایش آب خانه خود استفاده می کنید. بدون اینکه باعث آلودگی محیط زیست و نابودی کره زمین شوید.
بیشتر بخوانید: 6 دلیل گرم نشدن آبگرمکن برقی!
2. معایب آبگرمکن خورشیدی
متاسفانه چندین نقص در طراحی سیستم آبگرمکن خورشیدی وجود دارد که موجب می گردد کمی افراد نسبت به انتخاب این سیستم گرمایشی تردید داشته باشند. این موارد عبارتند از:
رسوب گیری دستگاه
اگرچه در قسمت قبل اشاره نمودیم که بیشتر سیستم ها به مراقبت زیادی احتیاج ندارند، اما پوسته پوسته شدن اتفاقی است که ممکن است برای آبگرمکن خورشیدی رخ دهد. مخصوصا وقتی آب مصرفی املاح زیادی داشته باشد که در سیستم رسوب نمایند.
اضافه کردن سختی گیر آب یا مواد اسیدی ملایم مانند سرکه می تواند از پوسته پوسته شدن جلوگیری کند. رسوب زدایی باید هر سه تا پنج سال یکبار انجام گردد و این فرایند بسته به کیفیت آب ممکن است متفاوت باشد.
خوردگی قطعات
خوردگی آبگرمکن نگرانی دیگری است که یکی از نقاط ضعف این سیستم محسوب می گردد. در سیستم های خورشیدی هیدرونیک حلقه باز، اکسیژن ممکن است باعث زنگ زدگی قطعات آهنی یا فولادی گردد.
لوله کشی ساخته شده از مس، برنج، برنز، فولاد ضدزنگ، پلاستیک یا لاستیک معمولا استحکام بیشتری در برابر خوردگی دارند. مخازن ذخیره سازی باید با شیشه یا پلاستیک پوشانده شوند تا در برابر خوردگی مقاومت نمایند.
گرم شدن بیش از حد سیستم گرمایشی
نکته بعدی این است که اگر اندازه مخزن ذخیره برای کلکتور مناسب نباشد سیستم های فعال ممکن است بیش از حد گرم شوند. قاعده کلی این است که برای هر متر مربع کلکتور باید 1.5 لیتر ذخیره سازی وجود داشته باشد. با در نظر گرفتن این موضوع، می توان از چنین خطراتی جلوگیری کرد.
پنل آبگرمکن خورشیدی باید روی پشت بام نصب گردد. این پنل نه تنها بزرگ و حجیم است بلکه زیبایی ساختمان را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. علاوه بر این ممکن است به لایه ایزوگام پشت بام آسیب برساند.
اگر آبگرمکن خورشیدی در مکانی مرتفع نصب شده باشد باید در محدوده حفاظتی صاعقه گیر قرار بگیرد. می توانید برای جلوگیری از برخورد صاعقه، امکانات حفاظت از صاعقه را به آبگرمکن خورشیدی اضافه کنید.
روش نصب آبگرمکن خورشیدی پیچیده است. در صورت نصب نادرست، خطرات ایمنی را به همراه خواهد داشت. علاوه بر این آبگرمکن های خورشیدی معمولاً روی پشت بام نصب می شوند و تعمیر و نگهداری معمول آن ها کمی مشکل است.
تعمیرات انواع آبگرمکن زمینی و دیواری با تیم خبرنگاران
هزینه بالای نصب و راه اندازی
یکی از موارد مورد بحث در مورد مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی هزینه اولیه نصب و راه اندازی آن است.
اغلب اوقات سیستم آبگرمکن خورشیدی از نظر خرید و نصب در مقایسه با سایر انواع آبگرمکن هزینه بیشتری دارد. البته این هزینه در دراز مدت جبران می گردد چون قبض آب تا 50 تا 80 درصد کاهش خواهد داشت.
سایر معایب آبگرمکن خورشیدی را به صورت زیر خلاصه می کنیم.
- پانل های حرارتی خورشید در مقایسه با پانل های فتوولتائیک، فقط آب را گرم می نمایند.
- برای نصب آبگرمکن های خورشیدی به فضای زیادی روی سقف احتیاج است.
- آبگرمکن های خورشیدی برای عملکرد درست به نور مستقیم خورشید احتیاج دارند.
- این سیستم در روزهای ابری، بارانی یا مه آلود کار نمی نماید.
- آبگرمکن های خورشیدی برای آنالیز پمپ و ضدیخ باید به صورت سالانه سرویس و آنالیز شوند.
- برای نصب آبگرمکن خورشیدی به سیلندر آب گرم تازه احتیاج دارید.
گرمایش آب مصرفی به وسیله آبگرمکن های خورشیدی فقط در طول روز ارائه می گردد. این بدان معنا نیست که به آب گرم در شب در دسترس ندارید. نصب مخزن ذخیره عایق می تواند دمای آب را تا حد مطلوب نگه دارد. به این ترتیب از آب گرم شده در روز در ساعات شب می توان استفاده کرد.
عملکرد آبگرمکن خورشیدی به آب و هوا بستگی دارد. یکی از مهم ترین عواملی که باید هنگام تهیه سیستم آب گرم خورشیدی برای خانه خود در نظر بگیرید آب و هوا است. با وجود مخزن ذخیره حتی زمانی که هوا ابری یا برفی است آب گرم خانه شما تمام نمی گردد.
با در نظر گرفتن مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی شما می توانید با آگاهی بیشتری نسبت به خرید و نصب این سیستم مدرن گرمایش اقدام کنید.
نکات مهم هنگام خرید آبگرمکن خورشیدی
با توجه به مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی و بعلاوه بسته به اندازه آبگرم مورد احتیاج خانه، نوع سیستم مورد احتیاج، محل زندگی و بودجه شما عوامل زیادی هنگام خرید آبگرمکن خورشیدی وجود دارند.
در ادامه نکاتی را شرح می دهیم که باید در نظر بگیرید:
1. هزینه آبگرمکن خورشیدی
آبگرمکن های خورشیدی در طول زمان با کاهش 50 تا 90 درصدی قبض آب و گاز خانه شما باعث صرفه جویی در هزینه ها می شوند. با این حال آبگرمکن های خورشیدی گرانتر از آبگرمکن های معمولی هستند.
2. مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی منفعل و فعال
آبگرمکن های خورشیدی به دو نوع منفعل و فعال تقسیم می گردد. سیستم های فعال برای حرکت آب به پمپ های گردشی احتیاج دارند. در حالی که سیستم های غیرفعال برای حرکت آب به نیروی جاذبه متکی هستند. سیستم های فعال معمولاً قابل اعتمادتر از سیستم های غیرفعال می باشند.
3. آب و هوای محل زندگی
هنگام انتخاب نوع آبگرمکن خورشیدی مورد احتیاج، باید آب و هوا و اندازه نور خورشید را در نظر بگیرید. در منطقه ها سرد برای نصب آبگرمکن خورشیدی به پنل های بزرگتری احتیاج دارید. بعلاوه آبگرمکن های خورشیدی فعال طوری طراحی شده اند که در آب و هوای سرد یخ نزنند.
آیا خانه شما برای آبگرمکن خورشیدی مناسب است؟
همانند پانل های خورشیدی PV، آبگرمکن های خورشیدی زمانی برترین عملکرد را دارند که در ساختمان هایی با سقف رو به جنوب نصب شوند؛ زیرا در طول روز بیشتر در معرض نور خورشید قرار می گیرند.
اگر این امر امکان پذیر نباشد قرار دادن آبگرمکن های خورشیدی روی سقف های شرقی یا غربی حداقل اندازه گرما را فراهم می نماید.
علاوه بر این به فضای کافی روی سقف برای قرار دادن پانل های صفحه تخت خورشیدی یا لوله ها احتیاج دارید. برای قرار دادن مخزن یا سیلندر آب گرم باید فضای داخلی کافی داشته باشید البته اگر قبلاً نصب نشده باشد.
سخن پایانی
با در نظر گرفتن مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی می توانید تصمیم گیری درستی برای نصب این سیستم گرمایشی برای خانه خود انجام دهید. صرفه جویی قابل توجه در قبض آب و گاز و مزایای زیست محیطی آب گرم خورشیدی آن را به گزینه ای عالی برای خانه ها تبدیل نموده است.
با این حال از قلم نیاندازید که معایب آبگرمکن خورشیدی را در مقابل نکات مثبت آن در نظر بگیرید. در منطقه های که دارای سایه یا آب و هوای برفی هستند آبگرمکن خورشیدی بهره وری کافی را ندارد؛ بنابراین با توجه به مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی، اول شرایط را بسنجید بعد برای تهیه آبگرمکن خورشیدی هزینه کنید.
منبع: https://blog.arcadia.com
سوالات متداول
آیا آبگرمکن های خورشیدی ارزش خرید دارند؟
با نصب آبگرمکن خورشیدی صرفه جویی قابل توجهی در قبض انرژی خانه خود خواهید داشت. با این که هزینه اولیه نصب آبگرمکن خورشیدی نسبتاً بالا است؛ اما صرفه جویی در انرژی می تواند قیمت اولیه آن را جبران کند.
آیا استفاده از آبگرمکن خورشیدی بی خطر است؟
برخلاف پرتوهای مستقیم خورشیدی که ممکن است برای پوست مضر باشند، استفاده از آب گرم شده به وسیله سیستم آب گرم خورشیدی کاملاً ایمن است.
طول عمر آبگرمکن خورشیدی چقدر است؟
میانگین طول عمر سیستم های آبگرمکن خورشیدی تایید شده 20 سال است که بسیار بیشتر از آبگرمکن های استاندارد گازی یا برقی می باشد.
مزایا و معایب آبگرمکن خورشیدی چیست؟
هزینه بالا یکی از نقاط ضعف آبگرمکن خورشیدی است. خرید و نصب این آبگرمکن ها اغلب گران تر از انواع معمولی است. یکی از مهم ترین مزایای آبگرمکن خورشیدی صرفه جویی در هزینه آب و گاز مصرفی تا حدود 80 درصد است.
منبع: آچاره