نحوه شست وشوی فرش ماشینی و دستباف در قالیشویی
به گزارش مجله لیست پیوند، مراحل شستن قالی، انواع شست وشو و نحوه شست وشوی فرش ماشینی و دستبافت در قالیشویی ها و نوع مواد مورد استفاده
امروزه بیشتر افراد در خانه های آپارتمانی زندگی می کنند، از این رو شست وشوی فرش در منزل، مانند سابق راحت نیست و دردسر زیادی دارد. از طرفی می دانید که فرش های نفیس، گل ابریشم و دستبافت نیز از قیمت بالایی برخوردارند. به همین دلیل باید در در نحوه شست وشوی فرش ها دقت و توجه بیشتری انجام شود تا کیفیت فرش همچنان بعد از شست وشو نیز حفظ شود.
نحوه شست وشوی فرش ماشینی و دستباف در قالیشویی
فرش های ماشینی و دستباف از نظر جنس الیاف، نحوه بافت، قیمت، رنگ بندی و… با یکدیگر متفاوت اند. با توجه به حساسیتی که در شست وشوی فرش وجود دارد، انجام این کار حتما باید از طریق افراد مجرب و ماهر انجام شود تا آسیبی به این فرش ها نرسد. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با نحوه شست وشوی فرش ماشینی و فرش دستبافت در قالیشویی بیشتر آشنا کنیم. از شما نیز دعوت می کنیم تا سرانجام این مطلب همراه ما باشید.
بهترین زمان برای شست وشوی فرش در قالیشویی
اگر می خواهید فرش دستبافت و ماشینی شما، همچنان بعد از شست وشو کیفیت اولیه خود را از دست ندهد، باید به نکات مختلفی توجه کنید. یکی از این نکات، انتخاب زمان مناسب برای شستن فرش در قالیشویی است. معمولا در ایام نوروز و قبل از عید، قالیشویی ها به خصوص شرکت های قالیشویی در تهران با موج زیادی از مشتریان خود روبرو می شوند. با توجه به این موضوع توصیه می کنیم شست وشوی قالی های ماشینی و دستباف خود را به روزهای آخر سال موکول نکنید.
یکی دیگر از نکات مهم به هنگام شستن قالی در قالیشویی، فصل مناسب است. معمولا فصول گرم سال بهترین زمان برای شست وشوی فرش ماشینی و دستباف است. در این زمان به علت هوای مناسب زمان شست وشو و تحویل فرش به حداقل زمان ممکن کاهش پیدا می کند. در پاییز و زمستان به علت احتمال بارندگی، مراحل شست وشوی فرش و خشک شدن آن طولانی تر می شود. از این رو احتمال پوسیدگی فرش نیز بیشتر می شود. البته امروز به علت مکانیزه شدن قالیشویی ها و استفاده از دستگاه های مدرن، زمان شست وشوی فرش در قالیشویی آنچنان اهمیتی ندارد و فصل انجام این کار مطابق نیاز، سلیقه ای و دلخواه است.
نحوه شست وشوی فرش در قالیشویی ها
امروزه در قالیشویی ها برای شست وشوی راحت تر فرش های ماشینی و دستباف با کمترین آسیب وارده، از ماشین آلات و دستگاه های مدرن استفاده می شود. روش مدرن برای شست وشوی قالی ها مزایا و معایب مختص به خود را دارند. معمولا برای شستشوی فرش به بهترین روش، به نکات مختلفی توجه می شود. این نکات عبارت اند از: نوع فرش، نوع شوینده، تازه یا کهنه بودن فرش و… . در نظر داشته باشید که برای افزایش عمر مفید فرش ها، عملیات شست وشو از طریق افراد مجرب و ماهر انجام می شود. به طور کلی از سه روش برای شست وشو فرش دستبافت و ماشینی استفاده میشود:
-
روش سنتی
-
روش اتوماتیک
-
روش نیمه اتوماتیک
در ادامه اطلاعات بیشتری در خصوص انواع این روش ها در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.
روش سنتی برای شستن فرش
قبل از مکانیزه شدن دستگاه ها، متداول ترین روش برای شستن فرش ها، روش سنتی بود. روش سنتی شامل همان غبار روبی، ریختن مواد شوینده و شستن فرش است. از این روش برای شستن فرش در خانه ها نیز استفاده می شد. تنها تفاوتی که وجود داشت این بود که در قالیشویی ها برای خشک کردن فرش، آن ها را درون دستگاه های خشک کن قرار می دادند. با استفاده از این دستگاه زمان خشک شدن فرش به حداقل زمان ممکن کاهش پیدا می کرد. در نتیجه قالیشویی ها می توانستند در زمان مقرر فرش را به صاحبان خود تحویل دهند.
روش نیمه اتوماتیک برای شستن فرش
در روش نیمه اتوماتیک برای شستن فرش ها از نیروی انسانی، تجهیزات و ابزارآلات ماشینی استفاده می شود. در این روش افراد باید به عنوان اپراتور با وسایلی مثل فرچه، شلاق زن و تجهیزات مخصوص فرایند شست وشوی فرش را انجام دهند. در روش نیمه اتوماتیک برای خشک کردن فرش ها همانند روش سنتی از دستگاه های خشک کن استفاده می شود.
روش تمام اتوماتیک برای شستن فرش
روش اتوماتیک، یکی از جدیدترین روش ها برای شست وشوی فرش ماشینی و دستباف به شمار می رود. در روش اتوماتیک تمامی مراحل شستن فرش، از طریق دستگاه های مخصوص انجام می شود و نیروی انسانی کمترین دخالت را در این فرایند دارد. از طرفی دستگاه های شست وشوی فرش، همواره در حال به روزرسانی و پیشرفت هستند. تنها دخالتی که نیروی انسانی در فرایند شستن فرش ها دارد، جابه جایی فرش ها و نظارت بر شست وشو است.
مراحل شستشوی فرش ماشینی در قالیشویی
قالیشویی یکی از خدمات پر درخواست است. بعد از انتقال فرش به قالیشویی، ابتدا فرش ها، بررسی می شوند. در صورتی که فرش نیاز به ترمیم داشته باشد، قبل از شست وشو به بخش اصلاح فرستاده می شود، بعد از بررسی نوبت به غبارگیری فرش می رسد. عملیات غبارروبی در قالیشویی های مدرن با استفاده از تجهیزات مخصوص انجام می شود. استفاده از تجهیزات مختلف باعث می شود که به بافت فرش آسیبی وارد نشود. مرحله بعدی، تثبیت رنگ فرش است. انجام فرایند تثبیت رنگ فرش باعث می شود که به هنگام شست وشو، رنگ فرش تغییر نکند.
در فرایند شست وشوی فرش به بهترین روش، از باکیفیت ترین شوینده ها استفاده می شود تا بدون آسیب به بافت فرش، لکه ها کامل از بین بروند. برای شست وشوی فرش باید به جنس، تراکم و نوع فرش نیز توجه کرد. بهترین روش شستن فرش استفاده از تجهیزات مدرن شستشو با شوینده های مخصوص است. پس از شستن فرش نوبت به آبگیری و خشک کردن فرش می رسد. فرایند خشک کردن فرش های ماشینی در گرم خانه انجام می شود. در مرحله آخر فرش ها در کاور مخصوص بسته بندی می شوند و در زمان گفته شده به مشتریان تحویل داده می شود.
مراحل شست وشوی فرش دستبافت
اولین مرحله شستوشوی فرش دستبافت نیز مانند فرش ماشینی، تمیز کردن و گردگیری فرش است. برای گردگیری فرش دستبافت از دستگاه خاک گیر استفاده میشود. خاک گیری فرش باعث می شود که شست وشو بهتر انجام شود.
همانطور که می دانید در فرش های دستباف از رنگ های طبیعی استفاده شده است. از این رو برای شست وشوی قالی دستباف از هر نوع مواد شوینده ای استفاده نمیشود. زیرا ممکن است با مواد شوینده واکنش نشان دهد و در رنگ فرش تغییر ایجاد شود.برای شستن این نوع قالی ها از شامپو های سازگار با نوع و جنس قالی و مواد مخصوص برای تثبیت رنگ و جلوگیری از تداخل رنگ استفاده میشود.
برای شست وشوی فرش دستبافت از آب داغ استفاده نمی شود، زیرا باعث آسیب رسیدن به الیاف فرش می شود و همچنین دستگاهی که برای شستن قالی دستباف استفاده می شود، شلاق نام دارد که بهترین گزینه برای شست وشو است. البته برای قالی های ابریشم و گل ابریشم که ضخامت کم تری دارند از دستگاه برس زن نیز استفاده می شود.
پس از اتمام فرایند پاکسازی لکه ها و شست وشوی فرش، نوبت به آبکشی می شود. آبکشی فرش دستبافت باید تا زمانی که آب زلال از فرش خارج شود، ادامه پیدا کند. پس از اتمام مرحله آبکشی، نوبت به مرحله بعدی یعنی خشک کردن فرش می رسد. در قالیشویی های مدرن برای خشک کردن فرش و آبگیری آن از دستگاه های سانتریفیوژی استفاده می شود. پس از آبگیری، فرش به داخل دستگاه های خشک کن انتقال داده می شود. در قالیشویی خاتون، تمامی مراحل شستشوی فرش، با توجه به حفظ کیفیت فرش انجام می شود.
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم شما را با روش های شست وشوی فرش دستبافت و ماشینی آشنا کنیم. لازم به ذکر است که شست وشوی موکت نیز مانند فرش ماشینی است. همچنین در نظر داشته باشید که برای آسیب نرسیدن به فرش های دستباف به هنگام شست وشو بهتر است این کار را به قالشویی های مدرن بسپارید.
منبع: همشهری آنلاین