روایت گاردین از شکست شرم آور آمریکا در شورای امنیت
به گزارش مجله لیست پیوند، ایرنا نوشت: با شکست تحقیرآمیز کوشش های آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت، انزوای این کشور در صحنه جهانی نشان داده شد.
به گزارش گاردین، در حالی که واشنگتن در پی اقدامات سختگیرانه شدیدتر علیه ایران است، تنها یک کشور برای دادن رای موافق به ایالات متحده پیوست و این انزوای واشنگتن را برجسته تر کرد. به عبارتی آمریکا شکستی تحقیرآمیز در سازمان ملل متحد متحمل شده، زیرا پیشنهاد وی برای تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران در شورای امنیت تنها رای جمهوری دومینیکن را به همراه داشت.
در گزارشی که با عنوان ایالات متحده شکست شرم آور را در قبال طرح تحریم تسلیحات ایران دریافت در این روزنامه بریتانیایی درج شده، آمده است: قطعنامه ایالات متحده هرگز در مقابل مخالفت های روسیه و چین تصویب نمی شد و پیشنهاد واشنگتن برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران درواقع نوعی اقدام از سوی دولت دونالد ترامپ برای اقدامات شدیدتر علیه تهران قلمداد می شد.
اما مقیاس شکست روز آدینه واشنگتن، حاکی از انزوای ایالات متحده در صحنه دنیای پیش از رویارویی عظیم دیپلماتیک است. ایالات متحده با جنگ لفظی ضدایرانی از زمان آماده کردن پیش نویس قطعنامه به امید جذب طرفداران بیشتری بود، اما اصرار آن مبنی بر تحریم نامحدود تسلیحاتی ایران در سازمان ملل، این امر را غیرممکن کرد. کشورهای استونی و تونس در برابر فشار 11 ساعته ایالات متحده برای حمایت از پیش نویس تجدیدنظر شده، ایستادند و این مساله باعث کاهش فشار آمریکا در سازمان ملل شد. روسیه و چین هم این قطعنامه را وتو کردند و ایالات متحده و جمهوری دومینیکن رای موافق و سایر اعضای شورا رای ممتنع دادند.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در واکنش به نتیجه این رای گیری سایر کشورها را هدف حملات لفظی خود قرار داد. وی در بیانیه ای حتی پیش از اعلام نتیجه رای صادر شده مدعی شد: شکست شورای امنیت در اقدامی عملی برای دفاع از صلح و امنیت بین المللی امری غیرقابل بخشش است.
مقامات آمریکایی گفته اند که در پی شکست قطعنامه تحریم تسلیحاتی ایران، طی چند روز آینده به وسیله یک تاکتیک قانونی بحث برانگیز در کوشش برای بازگرداندن تحریم های سازمان ملل متحد برداشته شده علیه ایران هستند؛ تحریم هایی که در سال 2015 و در پی دستیابی به توافق هسته ای با قدرت های عظیم برداشته شده بود.
این توافق که به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) شناخته می گردد، دارای سازوکاری است که به هر یک از طرف های توافق اجازه می دهد تا تحریم های سازمان ملل علیه ایران را برگرداند.
اما ترامپ در سال 2018 ایالات متحده را از برجام خارج کرد. با این وجود، دیپلمات های آمریکایی ادعا می نمایند که ایالات متحده هنوز هم به لحاظ فنی یکی از طرف های این توافق است و به همین دلیل این قدرت را دارد که تحریم های سازمان ملل را برگرداند. بیشتر کشورهای دنیا از جمله نزدیکترین متحدان واشنگتن مخالف این اقدام هستند، اما دولت ترامپ نشان داده که خود به تنهایی حاضر به انجام چنین کاری است.
ریچارد گووان مدیر سازمان ملل متحد در گروه بین المللی بحران گفت: هدف ایالات متحده در این هفته با شکست روبرو شد لذا اکنون آن ها بهانه ای برای اقدام در خصوص کوشش برای بازگشت تحریم های سازمان ملل دارند. این خیلی شرم آور است که آن ها به این شیوه شکست خورده اند.
برایان هوک نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران چند روز پیش از به رای گذاشتن قطعنامه تحریم تسلیحاتی در سازمان ملل استعفای خود را گفت.
اگر ایالات متحده از کوشش برای بازگرداندن تحریم های سازمان ملل استفاده کند، می تواند منجر به شرایطی گردد که در آن هیچ توافقی در خصوص شرایط تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل صورت نپذیرد. گوان افزود: صادقانه بگویم باید به زودی با شرایطی روبرو می شویم که در آن شورای امنیت را سرزمین عجایب بنامیم؛ شرایطی که در آن آمریکا اصرار به بازگرداندن تحریم ها علیه ایران دارد و سایر کشورهای عضو امتناع می ورزند.
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه پیشنهاد یک ویدئو کنفرانس را در خصوص ایران داده و کاخ الیزه در پاریس اعلام نموده که امانوئل مکرون برای این پیشنهاد آماده است. دونالد ترامپ هم در خصوص پیشنهاد مسکو گفت که در خصوص این پیشنهاد شنیده اما در خصوص جزئیات چیزی به وی گفته نشده است. ترامپ و مکرون روز آدینه به صورت تلفنی با هم صحبت کردند اما در گزارش کاخ سفید در خصوص این نشست پیشنهادی چیزی نیامده است.
سوزان دی مجیو (Suzanne DiMaggio) از اعضای ارشد اندیشکده کارنگی، گفت که تمرکز ایالات متحده بر ساخت ائتلافی در خصوص این مساله نیست بلکه برانگیختن رویارویی دیپلماتیک در سازمان ملل برای شاد کردن طرفداران اصلی ترامپ پیش روی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است.
او گفت هدف نهایی واشنگتن کوشش برای تحریک ایران است تا آن را وادار به واکنش کند که این واکنش می تواند خروج از برجام یا اخراج بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی توسط تهران باشد.
دی مجیو افزود: این یک سیاست زمین سوخته است (یک راهبرد نظامی که به معنی از بین بردن تمامی منابع در دسترس نیروی دشمن است) که با نابود کردن برجام کار را برای دولت جو بایدن و ایران در خصوص بازگشت به این توافق هسته ای سخت می نماید. به عبارتی تنها هدف واشنگتن نه حفظ برجام که نابودی این توافق است.
311311
منبع: خبرآنلاین