تحصیل در مقطع دکتری در آلمان

به گزارش مجله لیست پیوند، تحصیل در آلمان به علت وجود دانشگاه های متعدد و معتبر و نیز امکان تحصیل رایگان در این کشور، همیشه یکی از مجذوب کننده ترین گزینه ها برای علاقه مندان تحصیل در خارج از کشور بوده است. با وجود اینکه این کشور دوره های باکیفیتی را در تمامی مقاطع تحصیلی برگزار می نماید، زمانی که صحبت از تحصیل در مقطع دکتری در آلمان به میان می آید، گزینه های بسیار بیشتری در اختیار دانشجویان قرار می گیرد. در این مقاله به مزایای تحصیل دکتری در آلمان، انواع دوره های دکتری در آلمان، آزمون دوره دکتری در آلمان، شهریه و بورسیه مقطع دکتری در آلمان، کار حین تحصیل دکتری در آلمان و دانشگاه های آلمان می پردازیم.

تحصیل در مقطع دکتری در آلمان

مزایای تحصیل دکتری در آلمان

کشور آلمان علاوه بر داشتن سیستم آموزشی باکیفیت دارای چشم اندازهای فوق العاده، جشن ها و مناسبت های فصلی (seasonal events) بوده که آن را به یکی از پربازدیدترین کشورهای دنیا تبدیل نموده است. سیستم آموزشی باکیفیت آلمان بعلاوه در سطح دنیای از جایگاه بالایی برخوردار بوده و متفکران زیادی را در طول تاریخ تربیت نموده است. در ادامه به بعضی از مزایای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان می پردازیم.

  • مؤسسات و دانشگاه های برتر دنیای
  • مؤسسات تحقیق-محور
  • امکان تحصیل رایگان
  • ارائه بورسیه های تحصیلی فراوان
  • امکان کار حین تحصیل در آلمان

انواع دوره های دکتری در آلمان

برای تحصیل در مقطع دکتری باید با انواع دکتری در این کشور آشنا شد. دوره دکتری در آلمان به طور کلی به دو نوع تقسیم می گردد:

  • دوره انفرادی (The traditional PhD): دانشجویان در این دوره باید با هدایت فردی متخصص (استاد راهنما) بر روی پروژه تحقیقاتی خود کار نمایند. داوطلبان در این دوره، مؤسسه ای را برای انجام تحقیقات خود انتخاب می نمایند که می تواند دانشگاه، سازمانی غیر دانشگاهی و یا یک کمپانی آلمانی باشد.
  • دوره ساختاریافته (Structured doctoral programs): دانشجویان در این دوره علاوه بر گذراندن واحدهای درسی باید خاتمه نامه نیز ارائه دهند.

یک سال تحصیلی در آلمان نیز معمولاً به دو نیم سال تقسیم می گردد. تاریخِ دقیق آغاز و خاتمه هر ترم بسته به مؤسسه محل تحصیل فرق دارد اما به غالباً به توضیح زیر است:

  • نیم سال (ترم) زمستان: آغاز این ترم از 1 اکتبر تا 31 مارس بوده و تعطیلات دو هفته ای کریسمس و عید پاک در میان این ترم قرار گرفته است.
  • نیم سال (ترم) تابستان: این ترم از 1 آپریل آغاز می گردد و تا 30 سپتامبر ادامه دارد. بعلاوه دانشجویان در این ترم از ماه جولای تا ماه سپتامبر تعطیل هستند.

طول دوره تحصیل در مقطع دکتری در آلمان بسته به اینکه دانشجویان، دوره انفرادی یا ساخترایافته را انتخاب نموده اند، فرق دارد. دوره انفرادی به مدت 4 سال و دوره ساختار یافته به مدت 3 سال به طول می انجامد. بعلاوه فرایند مقطع دکتری در آلمان با توجه به نوع دوره فرق دارد. به طور کلی هر دو دوره شامل پروژه تحقیقاتی و خاتمه نامه هستند اما با وجود این شباهت ها، تفاوت هایی نیز دارند. در ادامه به تفاوت های موجود در این دو دوره می پردازیم:

  • دوره انفرادی: برنامه هایی که در این دوره ارائه می گردد، به صورت مستقل و انعطاف پذیرتر از دوره ساختاریافته بوده و ددلاین یا برنامه های درسی ِاجباری در این دوره وجود ندارد. بعلاوه در دوره ساختاریافته تمرکز دانشجویان بر تکمیلِ تحقیق و نوشتن خاتمه نامه است.
  • دوره ساختاریافته: افراد در این دوره باید در کلاس های دانشگاه شرکت نمایند. در این دوره بعلاوه دانشجویان بر روی موضوعات تحقیقاتی گسترده تری به صورت انفرادی و گروهی (همراه با تیم آموزشی) فعالیت می نمایند.

اکثریت افراد برای تحصیل در مقطع دکتری، در دوره ساختاریافته شرکت می نمایند که البته به تازگی جمعیت دانشجویانی که دوره ساختاریافته (به خصوص در زمینه علوم طبیعی و ریاضیات) را برمی گزینند، رو به افزایش است.

نظارت بر کار داوطلبان دکتری در آلمان بر عهده سوپروایزر یا همان استادان راهنما است. تعداد سوپروایزرهایی که بر کار دانشجویان نظارت می نمایند، نیز بسته به نوع دوره انتخابی فرق دارد. افرادی که دوره ساختاریافته را انتخاب می نمایند باید یک استاد راهنما انتخاب نمایند. دانشجویان باید توجه داشته باشند که استادان راهنما تنها نقش هدایت را بر عهده دارند و محتوای زیادی را به پروژه آنها اضافه نمی نمایند. نظارت بر فعالیت دانشجویانی که در دوره ساختاریافته شرکت می نمایند، بر عهده گروهی از استادان راهنما است و همانطور که مشهود است دانشجویان در این دوره از حمایت و آموزش بیشتری بهره مند می شوند.

بیشتر بخوانید: مهاجرت تحصیلی به آلمان

آزمون دوره دکتری در آلمان

آزمون مقطع دکتری در آلمان و نحوه ارزیابی نیز با توجه به دوره انتخابی فرق دارد. دانشجویانی که در دوره ساختاریافته شرکت می نمایند، باید خاتمه نامه خود را تحویل داده و ارائه (presentation) و آزمون شفاهی خود را در حضور حداقل دو استادِ مرتبط، انجام دهند. در بعضی از موارد نیز دفاع از خاتمه نامه جایگزین آزمون شفاهی می گردد. دفاع از خاتمه نامه بیشتر بر روی تحقیق دانشجویان و علت انجام تحقیق تمرکز می نمایند، در صورتی که آزمون شفاهی، دانش آنها را به صورت گسترده تری (در زمینه مرتبط) مورد ارزیابی قرار می دهد. دانشجویانی که دوره ساختاریافته را انتخاب نموده اند، باید چندین واحد اجباری را نیز تکمیل نمایند. بعلاوه آنها در این دوره به وسیله کنفرانس (lecture) یا سمینار مورد ارزیابی قرار می گیرند. علاوه بر آن، دانشجویان باید خاتمه نامه خود را تحویل دهند و آزمون شفاهی را با موفقیت بگذرانند.

شهریه و بورسیه مقطع دکتری در آلمان

برای تحصیل در مقطع دکتری در آلمان باید با هزینه ها و بورسیه تحصیلی آلمان آشنا شد. تحصیل در مقطع دکتری در آلمان، عموماً برای تمامی دانشجویان (صرف نظر از ملیت) رایگان است اما با این وجود، دانشجویان باید هزینه های مربوط به ترم را که مبلغی برابر 150 تا 200 یورو است، بپردازند. دانشجویان بین المللی برای تحصیل در مقطع دکتری با بورسیه های متعددی روبرو هستند. بعضی از این بورسیه ها که هزینه مربوط به زندگی را حین تحصیل در آلمان پوشش می دهند، عبارتند از:

  • گرنت دانشجویی(Student grant): سوپروایزر و یا همان استاد راهنما، هر ماه برای دریافت گرنت به مبلغ 1250 یورو در ماه از مؤسسه ملی آموزشی آلمان اقدام می نمایند. (توجه: در این مورد استادان برای دریافت گرنت برای دانشجو در مؤسسه ملی آموزش آلمان نام نویسی می نمایند.)
  • بورسیه دآدِ (DAAD: The German Academic Exchange Service): بورسیه ای است که از طرف مؤسسه مبادلات آکادمیک آلمان، به مبلغ 1200 یورو در هر ماه به دانشجویان خارجی که در حال تحصیل در مقطع دکتری هستند، اهدا می گردد.
  • استیپندیوم پلاس (Stipendium Plus): این بورسیه که به وسیله گروهی متشکل از 13 سازمان، ایجاد شده است، در هر ماه مبلغی به اندازه 1350 یورو برای دانشجویان بین المللی در نظر می گیرد.

برنامه های متعددی برای بورسیه در آلمان وجود دارد که تحصیل در این مقطع را برای دانشجویان بین المللی بیش از پیش مناسب می نماید. افرادی که می خواهند برای دوره ساختاریافته اپلای نمایند، بهتر است برای دریافت بورسیه نیز اقدام نمایند تا در صورت پذیرفته شدن درخواست آنها برای دریافت بورسیه مبلغی به اندازه 1000 تا 1400 یورو در ماه به آنها ارائه داده گردد.

به ما پیشنهاد می کنیم مقاله ددلاین دانشگاه های آلمان را مطالعه نمایید.

کار حین تحصیل در مقطع دکتری در آلمان

دانشجویان بین المللی می توانند همزمان با تحصیل کار نمایند که البته بسته به ملیت آنها محدودیت هایی نیز وجود دارد. دانشجویان غیر اروپایی می توانند، 120 روز کامل (یا 240 نصفه روز) در سال کار نمایند. افرادی که تمایل به فعالیت بیش از این دارند باید از بنگاه اشتغال محلی (Local Employment Agency) و سازمان ثبت نام خارجیان (Foreigners Registration Office) کسب اجازه نمایند.

دانشگاه های آلمان

دانشگاه های آلمان به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از: دانشگاه های تحقیق-محور، دانشگاه های فنی، دانشگاه های علوم کاربردی، مؤسسات تحقیق-محور و کالج های هنر، موسیقی و فیلم. افرادی که می خواهند در مقطع دکتری تحصیل نمایند باید برای دانشگاه های تحقیق-محور و فنی و یا مؤسسات تحقیق-محور اقدام نمایند. همانطور که پیش تر ذکر شد، کشور آلمان دارای دانشگاه های رجحان در سطح دنیای بوده که نام و رتبه آنها بر اساس رتبه بندی QS به توضیح زیر است:

  1. دانشگاه فنی مونیخ (55)
  2. دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ (63)
  3. دانشگاه روپرشت کارلس هایدلبرگ (66)
  4. دانشگاه هومبولت برلین (120)
  5. دانشگاه فناوری کارلسروهه (124)
  6. دانشگاه آزاد برلین (130)
  7. دانشگاه آخن (138)
  8. دانشگاه فنی برلین (147)
  9. دانشگاه ابرهارد کارلس توبینگن (169)
  10. دانشگاه آلبرت لودویگ فرایبورگ (169)
  11. دانشگاه فنی درسدن (179)
  12. دانشگاه گوتینگن (197)
  13. دانشگاه هامبورگ (227)
  14. دانشگاه بن (243)
  15. دانشگاه فنی دارمشتات (260)
  16. دانشگاه اشتوتگارت (279)
  17. دانشگاه فرانکفورت (291)
  18. دانشگاه کلن (308)
  19. دانشگاه مانهایم (314)
  20. دانشگاه نورنبرگ (319)
  21. دانشگاه ینا (340)
  22. دانشگاه ULM (340)
  23. دانشگاه مونستر (347)
  24. دانشگاه یوهانس گوتنبرگ مانیز (410)
  25. دانشگاه کونستانز (424)
  26. دانشگاه رور بوخوم (432)
  27. دانشگاه وورزبرگ (462)
  28. دانشگاه سارلند (468)
  29. دانشگاه کیل (478)
  30. دانشگاه هاله ویتنبرگ (520-511)
  31. دانشگاه گیسن (530-521)
  32. دانشگاه فنی براونشوایگ (530-521)
  33. دانشگاه برمن (530-521)
  34. دانشگاه لایپزیگ (540-521)
  35. دانشگاه بایروت (550-541)
  36. دانشگاه اسن (650-601)
  37. دانشگاه رگنسبورگ (650-601)
  38. دانشگاه هانوفر (700-651)
  39. دانشگاه فیلیپس ماربورگ (700-651)
  40. دانشگاه هوفنهایم (700-651)
  41. دانشگاه پوتسدام (750-701)
  42. دانشگاه دورتموند (800-751)
  43. دانشگاه بیلفلد (800-751)
  44. دانشگاه دوسلدورف (800-751)
  45. دانشگاه روستوک (800-751)
  46. دانشگاه سیگن (1000-801)

برای کسب اطلاعات در زمینه شرایط اخذ ویزای تحصیلی آلمان می توانید به صفحه مربوطه مراجعه کنید.

اگر قصد تحصیل در خارج از کشور را دارید می توانید از راه های زیر با مشاوران خبرنگاران در ارتباط باشید:

سوالات متداول

حقوق دانشجوی دکترا در آلمان چقدر است؟

به صورت میانگین ماهانه 3 هزار یورو دانشجو های دکتری دریافت می نمایند.

آیا تحصیل دکتری در آلمان رایگان است؟

بله امکان تحصیل رایگان جزو مهمترین مزیت های تحصیل در این کشور در مقطع دکتری است.

www.findaphd.com

منبع: سیم آخر
انتشار: 1 بهمن 1403 بروزرسانی: 1 بهمن 1403 گردآورنده: lalink.ir شناسه مطلب: 1775

به "تحصیل در مقطع دکتری در آلمان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تحصیل در مقطع دکتری در آلمان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید